PDA

Bekijk de volledige versie : Barack Obama gaat als favoriet gespannen VS-verkiezingsdag in


t*ur.hermans
5th November 2012, 12:57
Barack Obama gaat als favoriet gespannen VS-verkiezingsdag in
vrijdag 02 november 2012 om 01u24

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen rijdt Barack Obama op kop in de meeste strijdstaten. Velen maken zich echter nu al op voor juridisch trouwtrekken en hertellingen.

ÉÉN DAG TE GAAN

De staat van de race

Merkwaardig: in de Amerikaanse mainstream-pers zag je het weekend voor de verkiezingen de ene kop na de andere die een fotofinish voorspelde. Dat terwijl de peilingen aangeven dat Barack Obama de klaar en duidelijke favoriet is.

Het is waar: in de nationale peilingen is het nek-aan-nek. Maar – nogmaals – de nationale peilingen betekenen bijzonder weinig. Wie wint, wordt beslist in negen strijdstaten en in zes van die negen ligt Obama baanvast op kop.

De gemiddelden van de website RealClearPolitics (RCP): Obama leidt in Ohio (met 2,3 procent), Colorado (0,6), Iowa (3,0), New Hampshire (1,5), Nevada (2,8) en Wisconsin (4,2). Romney ligt boven in Florida (met 1,4%) en North Carolina (3,8%).

Staat per staat zijn dat geen overweldigende voorsprongen voor Obama, maar ze staan er al weken en ze worden peiling na peiling gerepliceerd. Volgens de wetten van de statistiek zou er dus al heel wat moeten gebeuren voor Romney voldoende staten van Obama kan wegkapen om aan 270 kiesmannen te komen in het electorale college, dat de president aanduidt.

Sterker nog: volgens RCP is Romney’s voorsprong in Florida de laatste paar weken lichtjes geslonken. In Virginia is Obama voor het eerst sinds twee weken zelfs weer op kop gekomen (hij leidde daar zondagavond met een flinterdunne 0,3 procent). Als Romney dinsdag één van die twee staten – en dan vooral Florida – daadwerkelijk verliest, moet hij al op een half mirakel rekenen om het alsnog te halen.

Slotsom: het is onwaarschijnlijk dat Romney morgen aan het langste eind trekt. Volgens het model van de gereputeerde (maar door Republikeinen de laatste dagen fel belaagde) New York Times-statisticus Nate Silver was er zondag 85,5 procent kans dat Obama gaat winnen.

Verwacht ongeregeldheden

Ondanks Obama’s statistische overwicht is het niet denkbeeldig dat het resultaat op het einde van de verkiezingsavond afhangt van een paar duizend stemmen of een paar tienden van een procent in één of meer strijdstaten. Als het zover komt, volgen er wellicht meteen beschuldigingen van fraude, gerechtelijke stappen en hertellingen.
Veel sympathisanten van beiden partijen houden er nu al volop rekening mee dat de andere kant de verkiezing zal proberen te stelen.

Republikeinen zijn als de dood voor kiesfraude, vooral op plekken waar veel minderheden wonen. Democraten beschuldigen de Republikeinen er dan weer voor dat ze er alles aan doen om minderheden van de stembus weg te houden door in een aantal strijdstaten het vervroegd stemmen in te perken en ‘Voter ID’-wetten aan te nemen die kiezers verplichten om identiteitsbewijzen voor te leggen die minderheden minder vaak voorhanden hebben dan blanken (in de VS bestaat er geen nationale identiteitskaart).

De twee staten die wat dat van zich deden spreken in het recente verleden en waar het pleit ook nu weer beslecht zal worden, zijn Florida en Ohio. In allebei die staten is het touwtrekken over de kiesverrichtingen al een tijd aan de gang.

In Florida moesten mensen afgelopen weekend vijf-zes uur en soms zelfs tot negen uur in de rij staan om vervroegd te stemmen. In Miami werd het centrale stembureau na twee uur al gesloten, omdat er onvoldoende stembrieven waren. Pas nadat men een machine liet aanrukken om meer stembrieven af te drukken, gingen de deuren weer open. Ondertussen stonden keizers buiten ‘Let us vote’ (‘laat ons stemmen’) te scanderen.
De Democraten in Florida spanden meteen een kortgeding aan om verlengde openingsuren te eisen voor de stembureaus, omdat kiezers volgens hen onvoldoende kans hadden gekregen om hun stem uit te brengen.

Gelijkaardige taferelen speelden zich af in Ohio. Ook daar stonden er urenlange rijen voor de stembureaus. De advocaten waren in Ohio echter weken geleden al in actie geschoten.
Net als in Florida is er in Ohio een Republikeins staatsbestuur aan de macht en net als in Florida nam dat maatregelen om het vervoegd stemmen in te perken. Vooral zwarte kiezers maken gebruik van het vervroegd stemmen. Zij kiezen in overweldigende meerderheid voor Obama.

In Ohio werd het vervroegde stemmen gereduceerd van vijf weken voor de verkiezingsdatum tot alleen het weekend voordien (afgelopen weekend, dus). Een rechter verplichtte de Republikeinse secretary of State (zeg maar minister van Binnenlandse Zaken) van Ohio John Husted om dat uit te breiden.
Husted weigerde, en stapte naar het Hooggerechtshof in Washington, dat de zaak weigerde te behandelen. Heel wat mensen dreigen dan ook te moeten stemmen met voorlopige stembrieven, die pas na dinsdag geteld zullen worden.
Bijkomende complicatie: de wet in Ohio bepaalt dat er een automatische hertelling komt als minder dan een kwart procent van de stemmen beide kandidaten scheidt. Husted heeft echter tot 27 november tijd om die hertelling daadwerkelijk in gang te zetten.

Gevolg: als de presidentsverkiezing beslist wordt in Ohio, zoals velen voorspellen, en als er daar dinsdag niet meteen een duidelijk resultaat uit de bus komt, is het niet denkbeeldig dat de VS nog weken zal moeten wachten om te weten wie de nieuwe president wordt.

bron
http://www.knack.be/opinie/columns/dagboek-amerikaanse-verkiezingen/barack-obama-gaat-als-favoriet-gespannen-vs-verkiezingsdag-in/opinie-4000199694007.htm
slechts deels gekopiëerd
mening
Ik kijk al heel het jaar uit naar komende nacht: wie wordt er "de leider van de vrije wereld" zoals de Amerikanen het poëtisch kunnen uitdrukken. Het heeft maandenlang geduurd vooraleer Obama's tegenstander duidelijk werd en nu is het eindelijk zover! Ik dacht dat het redelijk spannend ging worden maar uit dit artikel blijkt dat het toch niet zo gelijk opging zoals gedacht.
Wij in Europa zijn grote voorstander van Obama (en terecht volgens mij), en dat het waarschijnlijk Obama ook wordt (behalve Ohio dat misschien roet in het eten kan gooien) komt dus goed uit.