k#n.vangheel
4th November 2012, 12:34
De regering moet op zoek op zoek naar 600 miljoen euro extra om de begroting 2013 rond te krijgen. Dat schrijft Le Soir. De ministers waren uitgegaan van een groei van 0,7 procent, terwijl de laatste voorspellingen 0,3 procent voorzien.
Voordien was becijferd dat het kernkabinet op zoek moest naar 3,7 miljard euro om de begroting 2013 binnen een tekort van 2,15 procent te houden.
Om het geld te vinden liggen meerdere pistes op tafel, onder meer een btw-verhoging en een indexsprong.
bron: http://trends.knack.be
mening: Ik vind dat de regering zelf zou moeten sparen. Ze moeten er rekening mee houden dat ze het geld uitgeven aan belangrijke zaken en niet aan prullen, in plaats van dat de medemensen hiervoor moeten opdraaien. Ik ben eens benieuwd naar hoe we er economisch gaan voorstaan in 2013.
sarah.renders
4th November 2012, 13:50
BRUSSEL - Het kernkabinet, aangevuld met de minister van begroting, is er zaterdag niet in geslaagd zich door de volledige primaire uitgaven te werken. Zondagmorgen is om 11 uur een nieuwe bijeenkomst gepland. Maar wellicht zal ook dat niet voldoende zijn om het dossier dit weekend af te ronden.
Bij die vergadering van zondag zullen defensie en ontwikkelingssamenwerking als eerste aan bod komen. Zoals bekend moet de federale regering op zoek naar minstens 3,7 miljard euro om het tekort op de begroting 2013 onder 2,15 procent van het bbp te houden. Maar de slechtere groeiverwachtingen voor volgend jaar dreigen de inspanning nog tot 600 miljoen zwaarder te maken.
Zowel Johan Vande Lanotte (SP.A) als Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD) wezen op de noodzaak van bijkomende maatregelen, terwijl Laurette Onkelinx (PS) in al het slechte nieuws een argument zag om de budgettaire teugels wat te lossen.
Er doen een aantal pistes de ronde, maar over geen enkele blijkt consensus te zijn: een verhoging van de btw, aanpassingen aan het indexsysteem, een hervorming van de notionele intrestaftrek, een nieuwe regularisatie voor geld in het buitenland...
Niet veel vooruitgang
Na afloop van de vergadering zaterdag was te horen dat er niet veel vooruitgang was geboekt. De commentaren liepen van 'er is ernstig gediscussieerd', over 'er is veel gepraat, maar er zijn geen knopen doorgehakt' tot 'er is geen euro meer gevonden'. Er zou lang over de administratie gepraat zijn, maar uiteindelijk werd niet meer beslist dan wat in het regeerakkoord staat, was ook nog te horen.
Het ziet er naar uit dat de werkzaamheden nog de hele volgende week zullen duren. Vanaf dinsdag herneemt de parlementaire activeit en wordt het moeilijker om samen te vergaderen, temeer de regeringsleden ook nog andere verplichtingen hebben.
En dan is er nog Dexia
Bovendien zullen premier Elio Di Rupo en minister van Financiën Steven Vanackere begin volgende week ook met hun Franse collega's rond de tafel moeten gaan zitten over het Dexia-dossier. Op 7 november buigt de raad van bestuur zich over de kwartaalcijfers en beide landen moeten het tegen dan eens zijn over een eventuele herkapitalisatie.
Een aantal ministers sluit dan ook niet uit dat de begroting pas volgend weekend rond zal zijn. Dan zal het wellicht te laat zijn om de begroting nog voor het einde van het jaar door het parlement goedgekeurd te krijgen. De regering zal dan in het begin van volgend jaar een beroep moeten doen op het systeem van voorlopige twaalfden.
Waar besparen?
In het begrotingsconclaaf wordt in de eerste plaats bekeken waar er bespaard kan worden bij de NMBS, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Dat wordt gevolgd door een gevoeliger thema: de gezondheidszorg. Patiënten mogen niets merken van besparingen, zegt de bevoegde minister Onkelinx, maar de coalitiepartners willen toch verder gaan.
De ministers gaan het alleszins ook elders moeten zoeken, bij extra inkomsten. Die zijn onder meer te bekomen via een verhoging van de btw van 21 naar 22 procent, een maatregel die de zelfstandigenorganisaties en de vakbonden nu al doet steigeren. Oppositiepartij N-VA schreef in het eigen relancevoorstel wel voor een btw-verhoging te zijn, dus uit die hoek valt wat dat betreft geen kritiek te verwachten.
Voorts liggen er ook mogelijkheden in de verlaging van de rente die toegepast wordt voor de notionele interestaftrek en accijnzen op ongezonde of milieuonvriendelijke producten. Ook een nieuwe ronde fiscale amnestie, de vermogensbelasting of een belasting van meerwaarden op aandelen zullen wellicht aan bod komen, al is er daarover nog meer onenigheid binnen de coalitie.
'Begroting niet voldoende'
Over één ding zijn de regeringspartijen het eens: de lasten op arbeid mogen níet stijgen en worden bij voorkeur zelfs verlaagd. In dat debat zal dan ook de indexering van de lonen op tafel komen te liggen.
'De begroting op zich is niet voldoende, er zijn ook maatregelen nodig die onze economie weer zuurstof geven', zei De Croo zaterdagochtend op Radio 1.
Minister Johan Vande Lanotte (SP.A) benadrukte dat de werkgelegenheid 'hier niet bekaaid mag uitkomen, en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen'.
Bron: de standaard
Eigen mening
Vooral de berichtgevingen van besparingen in de zorgsector baren mij zorgen. De patiënten zouden niets mogen merken van besparingen, maar dit lijkt mij zeer onrealistisch. Ik merk meer en meer dat een ziekenhuizen, rusthuizen,... meer 'bedrijven' worden die steeds grotere winsten willen maken. Wanneer de regering nog gaat besparen in deze sector, vrees ik dat de patiënt hier de dupe van zal zijn.
Daarnaast vind ik het ook enigszins beangstigend dat er ook bespaard zal worden op het openbaar vervoer. De NMBS heeft al niet meer veel krediet bij de bevolking. Als er bespaard zal moeten worden, vrees ik dat het treinverkeer helemaal in de knoop komt te liggen en dat het vergroten van het fileprobleem hiervan een rechtstreeks gevolg zal zijn.
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.