PDA

Bekijk de volledige versie : Heksenjacht op Mexicaanse vrouwenrechtenactivistes


j*ckie.van.der.hoeven
3rd November 2012, 18:34
In Mexico zijn vrouwenrechtenactivistes steeds vaker het slachtoffer van beledigingen, bedreigingen, censuur en zelfs moord. Vrouwelijke academici en activistes spreken van een heksenjacht.

Feministes, vrouwelijke academici en vrouwenrechtenorganisaties vergelijken de situatie vandaag met de heksenvervolging in de middeleeuwen. Door hun kennis van anatomie, seksualiteit, voortplanting en plantkunde vormden de vrijgevochten vrouwen indertijd "een bedreiging" voor de samenleving, de kerk en vooral de mannelijke hegemonie, zegt filosofe Norma Blázquez Graf van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, auteur van El retorno de las brujas (De terugkeer van de heksen).

Vandaag worden de vrouwen opnieuw als een bedreiging gezien, zegt ze.

Angst creëren

"Telkens als er zich een grondige verandering voordoet, versterken diegenen die de macht hebben zich en slaan ze harder terug: met repressie of geweld", zegt ook psychoanalytica Jean Shinoda Bolen, auteur vanLas brujas no se quejan (Heksen klagen niet). "Dat is wat nu gebeurt tegen de vrouwen." Het patriarchaat valt vrouwenrechten aan die al decennia geleden verworven zijn, zegt ze.

Er is sprake van een "heksenjacht" telkens als het geweld tegen vrouwen, in al zijn vormen, dient om controle te verwerven en angst te creëren in de samenleving, zegt Marusia López, coördinator Mexico van de internationale feministische organisatie JASS.

Vrouwen moeten zwijgen

"De wreedheden, de stijging van het aantal vrouwenmoorden en het gebruik van geweld tegen vrouwen door militairen die samenspannen met de georganiseerde misdaad, laten dat zien", zegt López. "Het stuurt de boodschap de wereld in dat vrouwen moeten zwijgen en stil zijn. Als we de moorden op vrouwenrechtenactivistes analyseren, dan zien we dat het meestal vrouwen zijn die samenwerking tussen de staat en machtige clans hebben aangeklaagd, en ook het gendergeweld en de straffeloosheid."

De laatste twee jaar zijn in de noordelijke deelstaat Chihuahua Marisela Escobedo, Josefina Reyes en Susana Chávez vermoord, activistes die zich met vrouwenmoorden hadden beziggehouden.

In de zuidelijke deelstaat Oaxaca werd Beatriz Cariño vermoord. Zij had het geweld van paramilitaire groepen aangeklaagd.

Bedreigingen

Activistes die bedreigingen ontvingen, zijn Luz Estela Castro, directeur van het Mensenrechtencentrum voor Vrouwen, en de advocates Margarita Martínez (Chiapas) en Bettina Cruz (Oaxaca). Zij hebben zich publiekelijk uitgesproken tegen economische megaprojecten.

Norma Andrade, Olga Reyes, Sara Salazar en Marisela Ortiz, allen uit Chihuahua, moesten verhuizen om het leven van henzelf en van hun familieleden veilig te stellen.

Van de gewelddelicten tegen mensenrechtenactivisten in 2011 was 40 procent tegen vrouwen gericht, zegt Marusia López.

Bron: De Wereld Morgen
Datum: zaterdag 3 november 2012
Eigen mening:
Dit artikel gaat duidelijk over vrouwen, die niet alleen voor hun rechten op komen, maar ook de wereld duidelijk willen maken, dat geweld tegen vrouwen steeds gewelddadiger (erger) wordt. Mijn conclusie over dit artikel is, dat als dictators en mede machthebbers zich bedreigt voelen (in dit geval door de vrouwen in hun land), dat zij dit ten alle tijde koste wat kost de kop in willen indrukken. Dit om te voorkomen, dat de aanhang zo groot wordt en hierdoor hun macht verliezen.
Ik vind het heel erg voor die vrouwen, maar we kunnen niets anders doen dan de Mexicaanse vrouwen, en vrouwen die het moeilijk hebben over de hele wereld, blijven ondersteunen op alle mogelijke manieren. Zeker nu mogen we de vrouwen elders in de wereld niet laten hangen, wij hier in België zijn immers door hetzelfde moeten gaan en kijk. Vandaag de dag zijn de vrouwen in ons land toch aardig geëmancipeerd (in gelijke rechten gesteld). Ze mogen absoluut niet opgeven, dat hebben de vrouwen hier in België destijds ook niet gedaan en het is hier ook gelukt he.