PDA

Bekijk de volledige versie : Onderzoek bevestigt ernstige geboorteafwijkingen in Irak


Michael Van Deun
31st October 2012, 19:15
Onderzoek bevestigt ernstige geboorteafwijkingen in Irak

NEW YORK , 28 oktober 2012 ( IPS ) —

Een nieuwe studie bevestigt wat Iraakse artsen al jaren beweren: dat er abnormaal veel zeldzame geboorteafwijkingen voorkomen in steden die te lijden hadden onder hevige gevechten tijdens de Amerikaanse bezetting van het land.


Fallujah, een stad in het midden van Irak, en Basra, in het zuiden, lijken het zwaarst getroffen te zijn. Artsen in de kraamkliniek Al Basrah stelden tussen 2003 en 2009 een ruime verdubbeling van het aantal geboorteafwijkingen vast. In Fallujah had tussen 2007 en 2010 meer dan de helft van de kinderen een of ander geboortedefect. In 2000 was dat slechts 2 procent.

Mozhgan Savabieasfahani, hoofdauteur van de studie die gepubliceerd is in het Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, zegt dat bij leden van 56 onderzochte gezinnen in Fallujah te hoge gehaltes lood en kwik zijn aangetroffen in hun haar. Volgende maand komt ook de Wereldgezondheidsorganisatie met de resultaten van een onderzoek naar geboorteafwijkingen in Irak.

Volgens Savabieasfahani is er een grote kans dat de problemen ook spelen in andere Iraakse steden waar hevig gevochten is. "Maar daar zijn geen publicaties over. Er is slechts in één andere stad onderzoek gedaan."

Savabieasfahani denkt dat het probleem blijft bestaan zo lang het milieu niet schoongemaakt wordt en zo lang de bron van de vervuiling niet wordt gevonden. "De problemen lijken zelfs nog toe te nemen. Naar mijn mening is de belangrijkste stap die we nu moeten zetten, het op grote schaal uitvoeren van milieutesten. Water, lucht, voedsel, bodem, alles waar mensen mee in aanraking komen, moeten we controleren. Als we de bron eenmaal hebben gevonden, kunnen we de vervuiling opruimen."

De schadelijke metalen die gevonden zijn in het lichaam van inwoners van Fallujah, zitten in vrijwel alle wapens, zegt ze. "In de munitie voor kleine wapens zitten deze metalen, waaronder lood en kwik. Maar de stoffen kunnen ook door bombardementen in het milieu gekomen zijn.

Bron: http://www.mo.be/artikel/onderzoek-bevestigt-ernstige-geboorteafwijkingen-irak

Oorlog voeren in naam van een land of van een leider is altijd makkelijk. De leiders zitten veilig, hoog en droog zoals het spreekwoord luidt, en de soldaten knappen het vuile werk wel op. Veel bloedvergieten, onnodige slachtoffers en verscheurde gezinnen blijven achter. Of politieke discussies daardoor worden uitgevochten is niet meer aan orde, zolang we maar winnen! Jammer genoeg met de volgende generatie hier weer voor opdraaien, in dit geval volgende generaties in Irak die alsmaar meer geboorteafwijkingen zien optreden. Ik vind dit eigenlijk heel erg en zielig dat er opnieuw onschuldige slachtoffers zijn van iets wat in het verleden is gebeurd! Hoe dicht of ver dat verleden zich ook mag bevinden. Laat dit niet meer en meer zien dat er geen respect meer bestaat voor de medemens?

Shana.Loeckx
31st October 2012, 21:20
In ons land probeert de overheid ook maatregelen te treffen in verband met milieu. Vele mensen letten hierop omdat ze dan voordelen krijgen op het werk bijvoorbeeld meer kilometervergoeding als je met de fiets komt. Maar anderen veranderen hun gewoonten niet. De burgers hebben een schok nodig, resultaten die schokkend genoeg zijn om de mensen te veranderen. Dit onderzoek in Irak is al een goed voorbeeld. Want iedereen wilt toch dat zijn / haar kind perfect is!