PDA

Bekijk de volledige versie : Studeren wordt duurder


Barst
19th November 2005, 18:44
Studeren wordt duurder


Voor studenten van wie de ouders niet beiden werken, dreigt financiële onzekerheid.


,,De welvaartsnorm van het tweeverdienerschap'', zo noemen de hogescholen de nieuwe breuklijn in het hoger onderwijs.

Ze merken dat vooral de eenoudergezinnen en gezinnen waarvan het gezinshoofd niet werkt, hun kinderen maar met moeite naar hogeschool of universiteit kunnen sturen.

Zelfs de hoogste studietoelagen die nu bestaan, dekken de volledige studiekosten niet. Bovendien zijn er heel wat modale gezinnen die - ten onrechte - niet in aanmerking komen voor een studiebeurs.

Dat zeiden de verantwoordelijken voor de sociale voorzieningen in de 22 Vlaamse hogescholen vrijdag op hun Staten-Generaal over studentenvoorzieningen.

In hun manifest laakten de hogescholen dat de overheid hen voor de sociale voorzieningen een pak minder subsidies geeft dan de universiteiten - dat geld dient voor huisvesting, restaurant, sport en dergelijke.

Vooral de behuizing baart de hogescholen zorgen. Ze waarschuwen dat de huurprijzen van studentenkoten pijlsnel stijgen. ,,Huurrichtprijzen per comfortcategorie is een mogelijk spoor'', stellen ze voor.

Dat Dirk Van Damme, de kabinetschef van de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), hen tien miljoen beloofde om de voorzieningen gelijk te schakelen met de universiteiten, juichen ze toe. De hogescholen betreuren wel dat ze dit pas vanaf 2007, trapsgewijs, krijgen.

Eerder had ook al de overkoepelende Vlaamse Vereniging voor Studenten gevraagd de studentenvoorzieningen van hogescholen en universiteiten gelijk te schakelen (DS 27 oktober) .


DS, 19-11-2005 (pl)