PDA

Bekijk de volledige versie : KU Leuven en UGent bereiken mijlpaal van 40.000 studenten


S*effi.Goetschalckx
29th October 2012, 09:51
GROTE UNIVERSITEITEN GROEIEN NOG
Nooit lag het cijfer zo hoog na de gewone inschrijvingen. Met dank aan de zalm-studenten.
De twee grote Vlaamse universiteiten zijn nog wat groter geworden. Zowel de KU Leuven als de UGent hebben de mijlpaal van de 40.000 studenten bereikt. En dat gebeurt voor het eerst bij het afsluiten van de gewone inschrijvingen.

Leuven liet vorig jaar als eens de champagne knallen toen ze hun 40.000ste student verwelkomden, maar dat was eind november. Nu gebeurt het al in oktober. Er is wel een niet onbelangrijk verschil tussen de twee, stipt de Leuvense vicerector Studentenaangelegenheden, Tine Baelmans, aan. ‘In Leuven tellen we de koppen. Gent telt het aantal inschrijvingen.'

Dubbele doctors
Studenten die twee keer ingeschreven zijn, tellen op die manier aan de UGent twee keer mee. Zo zijn de meeste doctoraalstudenten ingeschreven als student (3.549 inschrijvingen), maar ook voor de doctoraatsopleiding die ze volgen (nog eens 3.346). Gent zag vorige week donderdag zijn 40.000ste inschrijving. Op dezelfde dag een jaar geleden bedroeg het cijfer 37.664. Tel je de koppen dan studeren er 33.321 mensen aan de UGent. In 2011 waren dat er 32.454.

Deze groei mag verwonderlijk lijken omdat het aantal jongeren dat zich voor het eerst inschrijft in een instelling voor hoger onderwijs (de zogeheten generatiestudenten) zowel in Gent als in Leuven gedaald is. ‘Maar hun aantal piekte de voorgaande jaren en die toename schuift nu door naar de hogere jaren', verklaart Kristiaan Versluys, directeur Onderwijszaken van de UGent.

De aanwas komt vooral van andere categorieën. Zo zit het aantal studenten dat na een professionele bachelor aan een hogeschool de stap naar de universiteit zet, in de lift. Je vindt hen eerst in schakelprogramma's die op een academische master voorbereiden. Dit educationeel opklimmen wordt het zalm-effect genoemd (in tegenstelling tot de waterval, waarin je afzakt).

De schakelprogramma's zijn in Gent goed voor 1.339 inschrijvingen.

Maar er zijn ook studenten die een academische bachelor achter de rug hebben en die via een verkorte bachelor een andere richting inslaan, of een voorbereidend jaar volgen. Andere hebben al een masterdiploma op zak en doen er nog een bij.

Buitenlandse studenten

En daarnaast is de toestroom van buitenlandse studenten aardig aangegroeid, zoals bij het begin van het academiejaar al gebleken was.

Het zijn evoluties die het gevolg zijn van de grote hervorming van het hoger onderwijs en van de doorgedreven flexibilisering.

De grote universiteiten kijken uit naar nog meer groei. Volgend jaar worden de academische opleidingen van de hogescholen overgeheveld naar de universiteiten. Voor Leuven betekent dit dat er ongeveer 13.000 studenten bijkomen. In Gent zullen dat er zowat 6.500 zijn.

Bron: www.destandaard.be, 29/10/2012, http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121028_00350928

Mening: 40 000 studenten, dat is toch heel wat! Dit aantal studeert enkel in Leuven en in Gent. Tellen we daar de andere universiteiten en hogescholen nog eens bij op en we weten hoeveel studenten er momenteel studeren. Dit moet dus een héél groot aantal zijn. Leuven en Gent mogen best fier zijn op hun 40 000 studenten. De titel vind ik niet helemaal correct. Ik vind dat je rekening moet houden per kop. Dit wil dus zeggen dat er in Gent maar 33 321 studenten zitten en in Leuven 40 000. Hieruit kunnen we besluiten dat de titel niet echt klopt. Leuven is dus de universiteit met de meeste studenten en hier mogen ze best fier op zijn!