Inloggen

Bekijk de volledige versie : Eén op drie rusthuizen is niet veilig


c*arlotte.meeus
25th October 2012, 09:30
BRUSSEL - Er schort wat aan de veiligheid en de zorg in de Vlaamse rusthuizen. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Zorginspectie.
Een verpakking pillen die in de kamer van een dementerende rondslingert. Een deur zonder codeslot waardoor bejaarden met wegloopgedrag uit het rusthuis kunnen ontglippen. Het zijn twee voorbeelden van opmerkingen die de Zorginspectie heeft op de veiligheid in Vlaamse rusthuizen. Die opmerkingen blijken geen uitzonderingen te zijn: volgens een rapport van de Zorginspectie kan in dertig procent van de rusthuizen de veiligheid van de bewoners niet gegarandeerd worden.

Tussen 2009 en 2011 bezochten de inspecteurs alle 717 Vlaamse woonzorgcentra. Tijdens die onaangekondigde bezoeken noteerden ze alle inbreuken op de wettelijke normen. De inspectieverslagen vormen de basis van het cijferwerk in het rapport.

Uit die cijfers blijkt dat er ook wat schort aan de medische zorg in de rusthuizen. In één op de vijf woonzorgcentra volgt het personeel niet altijd de aanwijzingen van de behandelende artsen op. ‘Een bejaarde die medicatie moet nemen, krijgt de pillen dan bijvoorbeeld niet op tijd’, zegt Stef Van Eekert, afdelingshoofd van de Zorginspectie.

Handhygiëne

Volgens de Zorginspectie is er nog een tweede pijnpunt met medische risico’s: in een kwart van de rusthuizen staan er niet voldoende alcoholgel en handschoenen ter beschikking om de handen te ontsmetten. Zo dreigt het personeel kiemen door te geven naar de bewoners, doorgaans bejaarden met een verzwakt immuunsysteem.

In twintig procent van de rusthuizen zag de Zorginspectie ook dat het personeel zich niet aan de basisregel van een goede handhygiëne houdt: geen lange mouwen, ringen en horloges dragen. Want die verhinderen dat je de handen goed kan wassen. Van Eekert: ‘Je horloge uitdoen, wanneer je begint te werken, kost niets. Maar je moet het wel doen. De directies moeten erop blijven hameren.’

Hoe de bejaarden over de zorg in hun rusthuis denken, of ze het eten lekker vinden en of ze voldoende bewegen, brengt de Zorginspectie niet in kaart.

Precies dat hekelt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van de koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen. ‘Wat de Zorginspectie rapporteert, zegt niets over hoe de zorg in de praktijk verloopt. Dat is wel wat je wilt weten, als je je moeder of vader op een wachtlijst van een rusthuis zet.’

Meer informatie

‘Er gebeuren in de woonzorgcentra zoveel dingen waarover de bewoners wél erg tevreden zijn. Maar daarnaar informeert de Zorginspectie niet. De inspecteurs toetsen wel af of het personeel noteert wanneer de bewoners hun pillen hebben gekregen.’

Meer informatie over de zorg in de rusthuizen zal over een jaar beschikbaar zijn, zegt Degadt. ‘Vanaf 2013 moeten de woonzorgcentra kwaliteitsindicatoren van hun zorg meten: bijvoorbeeld hoeveel ligwonden er in het rusthuis voorkomen, en hoeveel bewoners er infecties oplopen. Een deel van de kwaliteitsindicatoren polst ook naar de tevredenheid van de bewoners: vinden ze het personeel vriendelijk en voelen ze zich thuis in het rusthuis?’

De resultaten van die bevragingen en metingen zullen online verschijnen. ‘Er zijn veel woonzorgcentra die de kwaltiteitsindicatoren op hun website willen zetten. Maar we denken ook aan een aparte website waarop we alle gegevens bundelen.’

Tot dan geven alleen de inspectieverslagen van de woonzorgcentra informatie over hun kwaliteit. En die kan iedereen inkijken, want ze zijn openbaar.

Bron :
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121024_00346977
Mening :
Dit artikel vind ik toch wel verontrustend. Ik heb zelf ook een overgrootmoeder, die in het rusthuis haar laatste dagen nog spendeert, bovendien zal je er later misschien ook wel in belanden..
Maar dan krijg je te horen dat het er niet voldoende veilig is. Hier zouden meer controles op moeten zijn. Mensen van die leeftijd hebben toch een veilige omgeving nodig?!
Ik vind het persoonlijk onverantwoord dat er bijvoorbeeld pillen rondslingeren in de kamer van iemand dat dement is, dat er geen codeslot staat op hun deuren, waardoor ze gewoon kunnen wegglippen,... Bovendien schort er wat aan de medische zorg. Niet al het personeel volgt de aanwijzingen op van de artsen. Ik vind persoonlijk dat dit echt niet kan, iemand dat dement is kan er zelf niet aan denken. Daarvoor dienen de zorgverleners toch voor? Bovendien is er onvoldoende handhygiëne, zo is er een tekort aan handschoenen en handgel. Ik vind dat dit voldoende aanwezig zou moeten zijn, dat zou toch al een stap in de goede richting zijn. Ik vind dat de inspectie hier harder zou moeten optreden, misschien wel met sancties. Zodat de rusthuizen toch een veilige omgeving worden voor bejaarden. Bovendien kost een rusthuis veel geld per jaar, het is dan niet meer dan logisch dat dit een veilige omgeving moet zijn.
In 2013 zal er een meting van de tevredenheid over het rusthuis online verschijnen, wat ik een goed idee vind. Deze metingen kan iedereen inkijken, want ze zijn openbaar. Dit gaat een grote invloed hebben op de omgeving van de rusthuizen. Elk rusthuis zal een betere kwaliteit willen leveren dan de andere, waardoor de rusthuizen misschien wel een veiligere omgeving zullen worden, wat dringend tijd wordt natuurlijk.