Inloggen

Bekijk de volledige versie : Federale politie publiceert geen criminaliteitscijfers meer


Nick Peers
24th October 2012, 15:06
04:00 - 24 oktober 2012 door Lars Bové
[SIZE=3]Federale politie publiceert geen criminaliteitscijfers meer[/SIZE]
De federale politie publiceert geen criminaliteitscijfers meer. Dat gebeurt volgens de politie op vraag van minister Joëlle Milquet (cdH), en na klachten van misnoegde burgemeesters.

Tot vorig jaar gaf de federale politie nog elke drie maanden criminaliteitsstatistieken vrij. Die gaan over alle mogelijke misdrijven, van zakkenrollerij tot doodslag. De cijfers zijn de optelsom van elk aanvankelijk proces-verbaal dat de politie heeft opgesteld over een bepaald misdrijf. Telkens gaf de federale politie zowel de cijfers per gemeente, politiezone, arrondissement, provincie, gewest als voor heel België.

Maar dit jaar werden geen cijfers meer vrijgeven. En dat is een bewuste keuze, bevestigt politiewoordvoerster Tine Hollevoet aan De Tijd. ‘Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft ons gevraagd na te gaan hoe we de cijfers beter kunnen weergeven om te vermijden dat ze telkens weer verkeerd worden geïnterpreteerd. Er waren ook al burgemeesters die klaagden dat hun lokale criminaliteitscijfers fout werden weergegeven in de pers.’

‘We willen zeker niet censureren, maar zolang we overleggen over hoe we het in de toekomst zullen doen, geven we de cijfers niet vrij’, stelt Hollevoet. ‘We weten hoe wild de pers is van al die statistieken. Maar door de brute cijfers te geven, verschijnen regelmatig verkeerde persartikels.’

De statistici van de politie zouden de cijfers liefst zo snel mogelijk weer publiceren. Ze zijn immers een teken van openbaarheid van bestuur. Het was juist de bedoeling om de cijfers zo uitgebreid mogelijk te geven en zo open en transparant mogelijk te communiceren over de criminaliteit. Ze worden ook al jaren door de politie bestempeld als ‘een barometer’ van de criminaliteit in ons land.

Een van de ‘verkeerde interpretaties’ die bij de politie in het verkeerde keelgat schoten, was een ‘onderzoek’ van een socioloog dat in juli de media haalde. Op basis van de criminaliteitscijfers had die een lijst gemaakt van ‘de meest criminele gemeenten’ in Vlaanderen. Zo zouden Zelzate en Eeklo de meest onveilige gemeentes zijn. Louter op basis van alle geregistreerde misdrijven per honderd inwoners.

‘Zo’n optelsommetje van alle mogelijke misdrijven - van de kleinste tot de zwaarste - zegt niets. Dat is wetenschap van het zevende knoopsgat’, stelt Brice De Ruyver, professor criminologie aan de Universiteit Gent. ‘Maar je kan de criminaliteitscijfers ook niet eeuwig geheimhouden. Zwijgen is geen optie. Als een parlementslid ze opvraagt, moeten ze ook worden meegedeeld.’

‘Anderzijds deel ik de bekommernis dat de cijfers te pas en te onpas fout worden weergegeven. Als de politie op een fenomeen werkt, zullen de cijfers stijgen, maar dat betekent nog niet dat de criminaliteit stijgt. Je kan beter duidelijke trends weergeven en die duiden. Je moet de cijfers in hun context plaatsen.’

Ook Gert Cockx van politievakbond NSPV weet dat veel politiemensen vinden dat de cijfers geen correct beeld geven van het werk op het terrein. ‘Als bijvoorbeeld over een misdrijf weinig aangiftes gebeuren, vertekent dat het cijfer.’ Daarnaast waarschuwt Cockx dat België zijn goede reputatie is kwijtgespeeld in de presentatie van kwaliteitsvolle criminaliteitscijfers.

Bron:
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Federale_politie_publiceert_geen_criminaliteitscijfers_meer.9258267-3136.art?highlight=criminaliteitscijfers

Mening:
De criminaliteitscijfers van een land zijn een belangrijke barometer voor politici. Het is namelijk aan hen om die cijfers te verlagen. Juiste cijfers en een aangepaste aanpak aan die cijfers zijn dus erg belangrijk om de veiligheid van de inwoners van een land te garanderen. Criminaliteit is trouwens ook een thema waarover door politici wel eens wordt gediscussieerd. Enkele dagen geleden zag ik het debat tussen de lijsttrekkers uit Antwerpen. Ook in dat debat kwam criminaliteit even naar boven en de kijk op de cijfers was duidelijk voor elke partij anders.

Wat er ook van zij, criminaliteit moet bestreden worden en in de bestuursplannen worden opgenomen. Als je de veiligheid van je burgers wil garanderen en een grondig, goed uitgewerkt plan op tafel wil leggen moet je een zicht hebben op de broeihaarden en de omvang van criminaliteit. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid juiste cijfers publiceert. Je kan een probleem pas grondig aanpakken als je de omvang van het probleem weet in te schatten.

Dat minister Joëlle Milquet de publicatie van criminaliteitscijfers correcter wil laten worden vind ik zeker een goed idee. Ik zeg ‘oui’ tegen de vernieuwing die ‘Madame Non’ nu doorvoert omdat de maatschappij na de aanpassing alleen maar wel kan varen.