PDA

Bekijk de volledige versie : Obama: 'De jaren 80 belden, ze willen hun buitenlandbeleid terug'


Jens.Mangelschots
23rd October 2012, 12:23
Maandagnacht debatteerden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney voor een derde en laatste keer, deze keer vooral over buitenlands beleid. Volgens peilingen kwam Obama net iets beter uit dit tv-debat.

Obama en Romney gingen aan de Lynn University in Boca Raton (in 'swingstate' Florida) ongeveer anderhalf uur de confrontatie aan over Iran, het Midden-Oosten, China en de internationale rol van de Verenigde Staten. Bob Schieffer van CBS News leidde het tv-debat. Volgens verschillende Amerikaanse media kwam Obama, die voor de aanval koos, net iets beter uit het debat.

'De jaren 80 belden, ze willen hun buitenlandbeleid terug,' viel Obama zijn opponent aan. De huidige president verwees daarmee naar de uitspraak van Romney dat Rusland de belangrijkste vijand van de VS is. 'Elke keer u een mening had over buitenlandse aangelegenheden, sloeg u de bal mis,' zei Obama.

Mitt Romney wil de uitgaven voor defensie verhogen door Obamacare af te schaffen, de hervormingen van de Amerikaanse ziekteverzekering. Obama wil de investeringen in het leger daarentegen op hetzelfde niveau houden. 'Onze marine is nu kleiner dan in 1917', zei Romney, waarop Obama antwoordde 'We hebben nu ook minder paarden en bajonetten in ons leger.'

Syrische oppositie bewapenen

Romney liet verstaan geen militair conflict in Syrië te willen starten. 'Maar dan moeten we de Syrische oppositie wel organiseren en de opstandelingen bewapenen,' aldus de Republikeinse kandidaat. 'Zij zullen Syrië overnemen.' Volgens Obama bestaat dan de kans dat die wapens in handen vallen van Amerikaanse vijanden.

Romney pleitte verder voor een meer verregaande isolatie van Iran. Ook Obama wil niet eindeloos met het land blijven onderhandelen. 'We zullen de nodige maatregelen nemen als Iran zich niet aan de internationale afspraken houdt.'

Op de vraag van moderator Schieffer wat ze als grootste bedreiging voor de VS zien, antwoordde Romney met een nucleair Iran. Obama ziet terreurnetwerken als het grootste actuele gevaar.

Obama net iets beter

Het buitenlandbeleid wordt over het algemeen gezien als een sterk punt van Obama. Romney heeft als zakenman weinig ervaring op het vlak van buitenlands beleid. Uit peilingen blijkt echter dat weinig kiezers hun keuze laten afhangen van het buitenlandbeleid en Obama en Romney maakten dan ook vaak uitstapjes naar het langzame herstel van de Amerikaanse economie.

Nu het derde en laatste debat erop zit, gaan Obama en Romney nog twee weken lang campagne voeren. President Obama gaat in twee dagen in zes staten toespraken houden. Deze campagnetrip begint woensdag. Romney wil elke dag twee tot drie staten bezoeken.

Volgens peilingen kwam Obama net iets beter uit dit laatste debat. Het wordt een nek-aan-nekrace van twee weken, maar kiezers lijken in Obama nog net iets meer vertrouwen te hebben.

Bron: DS 23/10 (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121023_005)

Opinie:
Ongeacht wie nu de winnaar is van dit debat vind ik het typerend voor de Amerikaanse politiek dat er zoiets bestaat als een "winnaar". De Amerikanen lijken overal een competitieve sport van te maken, voor de gemiddelde Europeaan (waartoe ik mezelf reken), lijkt dit meer op een circus dan op deftige politiek.
Het ergste is natuurlijk dat deze heren toch wel een zeer grote invloed hebben op de wereldpolitiek en de wereldeconomie en dat ze onrechtstreeks weliswaar een invloed uitoefenen op ons dagelijks leven. Geen wonder dat het zo slecht gaat met de wereldeconomie als de belangrijkste grootmacht niet aan deftige politiek doet, maar eerder aan een of andere "rap-battle" met kostuums.