PDA

Bekijk de volledige versie : Nachttarief ook tijdens weekends


Barst
18th November 2005, 17:21
Nachttarief stroom in Vlaanderen ook in weekends


BRUSSEL - Vanaf 1 januari 2007 zal in Vlaanderen het goedkopere nachttarief voor elektriciteitsverbruik ook overdag tijdens de weekends van kracht zijn. De Vlaamse regering heeft een voorstel van minister voor Energie Kris Peeters goedgekeurd.


De uitbreiding van het nachtverbruik in de weekends moet volgens Peeters zowel het milieu ten goede komen als het comfort van gezinnen en ondernemingen verhogen. Het moet volgens Peeters ook een bijkomende uitnodiging zijn om van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter over te schakelen.

Het nachttarief werd destijds ingevoerd om een deel van het stroomverbruik naar de daluren te verschuiven, zodat er tijdens de piekuren zo weinig mogelijk bijkomende stroom moest worden opgewekt of ingevoerd. Tijdens de daluren ligt het verbruik een stuk lager dan het vermogen om stroom op te wekken.

Omdat ook het verbruik overdag tijdens de weekends lager ligt, zal vanaf 2007 ook dan het nachttarief gelden. Dat moet er voor zorgen dat gezinnen en bedrijven niet noodzakelijk ’s nachts was- of andere machines moeten laten draaien, wat voor minder hinder zorgt.

De maatregel is maar vanaf 2007 van kracht zodat de leveranciers de kans krijgen om hun contracten, die vaak een jaar geldig zijn, aan te passen.


Weblog DS, 18-11-2005 (sdg)