PDA

Bekijk de volledige versie : VN Laptops


Pieterjan
18th November 2005, 00:16
MIT presenteert gifgroene laptop voor arme kinderen

De honderd-dollarlaptop.


De oplossing voor de digitale kloof is een laptop van honderd dollar. Of een tweedehands pc.
Een lichtgroene ,,handtas'' is het troetelkind van de cybertop van de Verenigde Naties. Het plastic apparaat van dertig centimeter breed moet de digitale kloof tussen arm en rijk gaan dichten. Het is draagbare computer met draadloos internet en een energiezuinig beeldscherm, die honderd dollar kost (85 euro). Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN, nam gisteravond het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de Wereldtop over de Informatiesamenleving in Tunis.

De bedenker van de ,,honderd-dollarlaptop'' is Nicholas Negroponte, internetpionier en oprichter van het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. ,,Dit is ook de eerste keer dat ik hem werkend zie'', zei Negroponte gisteren in Tunis enthousiast.

De kloof tussen gebruikers en niet-gebruikers van informatie- en communicatietechnologie (ICT) staat centraal op de cybertop. Twee jaar eerder in Genève, tijdens het eerste deel van de conferentie, namen wereldleiders zich voor een informatiemaatschappij te creëren die voor iedereen toegankelijk is. ICT moet bijdragen aan de VN-millenniumdoelen, zoals de strijd tegen armoede, honger en ziektes. Eén doel in het Actieplan van Genève was dat alle dorpen en de helft van alle mensen op aarde vóór 2015 moeten beschikken over ICT. Simpel gezegd: een pc, telefoon, radio en tv voor iedereen.

Linux

Internet en (mobiele) telefonie hebben de hele wereld bij lange na nog niet veroverd. Volgens de VN zijn er nog steeds 800.000 dorpen - 30 procent van alle dorpen wereldwijd - zonder enige vorm van ICT. Het VN-initiatief ,,Connect the world'' moet daarin verandering brengen, maar tijdens de presentatie gisteren in Tunis leken het vooral mooie woorden. Het afdwingen van financiering of politieke veranderingen is moeilijk.

Daarom moeten de ,,niet-aangeslotenen'' in de derde wereld het misschien meer hebben van een initiatief als de honderd-dollarlaptop. Het MIT wil elk kind op deze wereld een pc bezorgen. De laptop heeft een goedkoop scherm, geen harddisk en het besturingssysteem Linux in plaats van het duurdere Microsoft Windows. Elke pc heeft ook een ingebouwde antenne waarmee het een netwerk kan vormen met andere pc's.

De laptops zijn lichtgroen om ze herkenbaar te maken als computers voor kinderen. Volgens Negroponte vermindert dat diefstal. Geen volwassene wil gezien worden met een kinder-pc.

Brazilië

De laptops komen niet in de handel, maar worden rechtstreeks geleverd aan ministeries van Onderwijs en andere organisaties. ,,Wij praten al met de regeringen van Brazilië en Thailand'', zei Negroponte gisteren. Hij vindt dat de kinderen eigenaar moeten worden van de laptop. Dan zijn ze er zuinig op. ,,Zeg zelf: heb je ooit een huurauto gewassen?''

De laptop moet eind volgend jaar klaar zijn voor verspreiding. Negroponte heeft al een producent gevonden, maar wilde gisteren de naam nog niet onthullen. De grote pc-makers reageerden aanvankelijk sceptisch, maar zien volgens Negroponte nu dat zijn laptop geen concurrentie is, maar juist een nieuwe markt kan creëren.

Waarom maakt hij geen goedkopere bureaucomputers? ,,Mobiliteit is belangrijk. Vooral als kinderen de computers 's avonds mee naar huis nemen. Zij moeten kunnen beschikken over de nieuwste technologie, hardware die tegen een stootje kan en innovatieve software.''

Negroponte gelooft dat zijn plan meer kansen biedt aan kinderen, dan het verschepen van gebruikte pc's naar de derde wereld. ,,Als we het aantal beschikbare tweedehands-pc's schatten op honderd miljoen en elke pc vereist slechts een uur aan menselijke aandacht voor het reinigen, herinstalleren en verpakken, dan kost dat 54.000 manuren. Hoewel wij het hergebruik van pc's toejuichen, zal dat er niet voor zorgen dat ieder kind een laptop krijgt.''

© NRC Handelsblad

Jan Benjamin, © NRC Handelsblad

Barst
18th November 2005, 00:54
[FONT=Trebuchet MS]Een opsteker voor de V.N., dergelijke initiatieven: kwestie van het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken niet uit het oog te verliezen![/FONT]

katleen
18th November 2005, 10:45
Plus de laptops zien er super schattig uit :D