PDA

Bekijk de volledige versie : Bijen steken niet alleen, ze bijten ook


V*ncent De Haes
18th October 2012, 19:02
Bijen hebben de gewoonte om te steken, wanneer ze gevaar ervaren. Wetenschappers ontdekten dat ze echter ook kunnen bijten. Dat doen ze bij vijanden die te klein zijn om te steken. Op die manier verspreiden ze een verlammend gif.

De beet wordt toegepast bij heel kleine wezens, zoals de wasmot. De bijen verlammen hun vijand en kunnen hem zo uit de korf slepen. De ontdekking is belangrijk om bijen te helpen in de strijd tegen virussen die hun populatie bedreigen.

"Het is niet te geloven dat dit zo lang geheim gebleven is", zegt Dr. Alexandros Papachristoforou, van de Griekse unversiteit van Thessaloniki. "Zoals een slang bijten de bijen eerst met hun kleine kaken, waarna ze een verlammende stof inbrengen. Dit is zeer handig bij wezens die de korf bedreigen en te klein zijn om te steken."

De onderzoekers zijn er van overtuigd dat deze nieuwe inzichten ook de farmaceutische industrie kunnen helpen om betere verdovende middelen te ontwikkelen.

auteur: Günther Brants
17/10/12 - 16u55 Bron: The Telegraph

Eigen mening: als door deze ontdekking de bijenpopulatie kan gered worden is dit zeer goed nieuws. Het zou ook mooi zijn moest men hierdoor nieuwe en betere verdovende middelen ontwikkelen.