PDA

Bekijk de volledige versie : Amerikaans hof vernietigt veroordeling chauffeur Bin Laden


p*eter.vandenhoof
17th October 2012, 22:20
Amerikaans hof vernietigt veroordeling chauffeur Bin Laden

dinsdag 16 oktober 2012, 20u36 Bron: Belga: jvt


Een Amerikaanse hof van beroep heeft de veroordeling van de vroegere chauffeur van Osama bin Laden, Salim Ahmed Hamdan, dinsdag geannuleerd.
Salim Ahmed Hamdan was reeds op vrije voeten na zeven jaar gevangen te hebben gezeten in het detentiekamp Guantanamo op Cuba. Het feit waarvoor hij veroordeeld werd, materiële ondersteuning van terrorisme, gold toen hij dat beging nog niet als een oorlogsmisdaad, oordeelt het hof nu.

‘Als de regering Hamdan wilde aanklagen wegens hulp en medeplichtigheid aan terrorisme of een andere oorlogsmisdaad die op het moment van Hamdans handelen stevig in het internationaal oorlogsrecht verankerd was, dan had zij dat moeten doen’, schrijft rechter Brett Kavanuagh in het door zijn twee collega-rechters onderschreven vonnis.

Zijn vrijspraak in beroep kan gevolgen hebben voor andere terreurverdachten, want talrijke gedetineerden in Guantanamo zijn ook vervolgd voor ‘materiële steun aan terrorisme’.

Hamdan ontmoette Bin Laden in 1996 in Afghanistan. Na te zijn begonnen als hulp op diens boerenbedrijf werkte hij zich op tot chauffeur van de Al Qaeda-leider. Volgens zijn advocaten deed hij dat alleen om het salaris van tweehonderd dollar per maand, maar de Amerikaanse justitie stelde dat hij optrad als privéchauffeur en lijfwacht.

bronvermelding : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121016_00337312

commentaar : Deze vrijspraak is een slecht voorteken. Als men dit gaat toepassen op alle gedetineerden die vervolgd zijn voor 'materiële steun aan terrorisme' gaan er nog meer mensen die steun hebben geboden aan terroristische organisaties vrijkomen. Op die manier gaat men heel bewust het risico op terroristische aanslagen vergroten. Hoe dom kan je zijn... Maar langs de andere kant moet het ook gezegd worden dat het natuurlijk een goede zaak is dat de wet nauwkeurig wordt toegepast. Het is enkel jammer dat dit nu ook gebeurt bij terroristen of hun handlangers.