PDA

Bekijk de volledige versie : Onze naaste familie is met uitsterven bedreigd


E*ien.Pelckmans
17th October 2012, 21:15
Onze naaste familie is met uitsterven bedreigd
25 soorten primaten in gevaar

Sinds 2000 is er elk jaar een nieuwe soort primaat ontdekt. Toch gaat het niet goed met deze zoogdieren.

Vijfentwintig soorten halfapen en apen, waaronder gorilla’s, staan op uitsterven. Er is wereldwijde actie nodig om ze te beschermen voor de toenemende ontbossing en tegen illegale handel.

Dat staat in een rapport van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), de invloedrijke overkoepelende natuurbeschermingsorganisatie die onder meer bekend is van de ‘rode lijsten’ van bedreigde soorten die ze regelmatig publiceert. Het nieuwe IUCN-rapport over primaten is gisteren gepresenteerd in de Indiase stad Hyderabad, op een conferentie over biodiversiteit van de Verenigde Naties.

Bijzonder bedreigd zijn volgens het rapport de unieke lemuren van Madagaskar. Het eiland is goed voor zes van de 25 bedreigde primatensoorten. Van de meest bedreigde lemurensoort uit Madagaskar, de noordelijke wezelmaki, zijn er maar negentien exemplaren meer in het wild in leven.

De lemuren hebben erg te lijden van de vernieling van hun habitat en van de illegale jacht, die sterk zijn toegenomen sinds de politieke omwenteling van 2009 op het eiland, volgens het rapport.

‘De lemuren behoren nu tot de meest bedreigde zoogdieren ter wereld, na meer dan drie jaar van politieke crisis en gebrekkige wetshandhaving in Madagaskar’, zegt Christoph Schwitzer, die meewerkte aan het rapport van de IUCN.

‘Een gelijkaardige crisis speelt zich af in het zuidoosten van Azië’, waarschuwt Schwitzer, ‘Handel in wilde dieren brengt vele primaten dicht bij uitsterven.’

Behalve de zes bedreigde soorten uit Madagaskar staan er op de rode lijst van 25 ook vijf soorten uit continentaal Afrika, negen uit Azië en vijf uit Zuid-Amerika. Voorbeelden zijn de kuifgibbon uit China en Vietnam, de bruinkopslingeraap uit Zuid-Amerika (meer bepaald een ondersoort uit Ecuador), de ka’apori-kapucijnaap uit Brazilië en het dwergspookdier uit Indonesië. Van die laatste soort halfaapjes waren tot 2008 enkel drie (dode) museumspecimens bekend. Sindsdien zijn er vier levende exemplaren in het wild geobserveerd.

Het rapport bevat niet alleen maar slecht nieuws: enkele soorten die in de vorige editie van de lijst twee jaar geleden nog als bedreigd stonden opgegeven, doen het nu beter.

Bij de soorten die aan de beterhand zijn is er een lemuur uit Madagaskar, de breedsnuithalfmaki, en een makaak uit India, de wanderoe of leeuwenstaartmakaak (of baardaap).

Het goede nieuws is te danken aan de beschermingsinspanningen van de voorbije jaren, volgens de auteurs van de studie. Net als het feit dat er in de voorbije eeuw geen enkele primatensoort is uitgestorven, volgens Russell Mittermeier, de voorzitter van de primatenwerkgroep van de IUCN. ‘Primaten worden meer en meer een belangrijke ecotoeristische attractie; het bekijken van primaten krijgt meer en meer belangstelling’, zegt Mittermeier.

De wereld telt in totaal 633 bekende primatensoorten, waarvan ongeveer de helft in zekere mate bedreigd is.

Er worden nog regelmatig nieuwe soorten primaten ontdekt: sinds 2000 elk jaar minstens één.

Primaten spelen net als alle andere soorten hun rol in de ecosystemen waarin ze leven. ‘Ze doen vaak dienst als verspreiders van zaden, en ze helpen de diversiteit van wouden te bewaren’, zegt Mittermeier. ‘Steeds meer wordt erkend dat wouden grote ‘ecosysteem-diensten’ bewijzen aan mensen, door voor drinkwater, voedsel en medicijnen te zorgen.’


Bron : http://www.standaard.be/nieuws/wetenschap/
Mijn commentaar: Het is toch wel even schrikken wanneer je zoiets leest. Zoals in het artikel vermeld wordt, zijn de primaten van belang voor het ecosysteem. Ze hebben een belangrijke rol. Bovendien is het uitsterven van de primaten ook een gevolg van het verwijderen van de wouden. Deze wouden zijn dan ook weer van belang voor drinkwater, voedsel en medicijnen. Maar ook voor zuurstof, hetgeen wij nodig hebben om te kunnen leven. Er verdwijnt steeds meer en meer bos.
Zo heb ik een documentaire gezien op televisie over dit onderwerp. De manier waarop ze de apen verjagen en ze hen vermoorden of in gevangenschap nemen is verschrikkelijk. Vraag me af waarom precies dit gebeurd...
Langs de andere kant ben ik blij te lezen dat het met andere soorten primaten beter gaat dan voordien. Dit dankzij de beschermingsinspanningen van natuurorganisaties. Dit wil toch wel zeggen dat het zeker een nut heeft. Hopelijk blijven zij zich inspannen om de arme dieren, onze naaste familie, te redden en krijgen zij ook de nodige steun om zich daarvoor verder te kunnen inzetten.