PDA

Bekijk de volledige versie : België concurrentieel? Aan het onderwijs zal het niet liggen...


Barst
15th October 2004, 02:14
Finland meest concurrentiële economie


BRUSSEL - Finland is de meest concurrentiële economie ter wereld. Dat blijkt uit het Global Competitiveness Report, een uitgave van het Wereld Economisch Forum. Dat onderzoekt elk jaar welke landen de beste uitgangspositie hebben om economische groei te realiseren. België staat op de 25ste plaats, twee posities hoger dan vorig jaar.


Opmerkelijk is het succes van de Scandinavische landen. Behalve Finland (al drie jaar op 1) staan ook Zweden (3), Denemarken (5), Noorwegen (6) en IJsland (10) in de top-tien. Deze landen combineren begrotingsoverschotten met een hoge graad van technologische innovatie, een grote rechtszekerheid en de afwezigheid van corruptie. De Verenigde Staten komen op de tweede plaats. Verder halen ook Taiwan, Singapore, Zwitserland en Japan de top-tien.

De score van België wordt vooral naar beneden getrokken door de hoge belastingen, de strenge arbeidswetgeving en de bureaucratie. Toch doet ons land het op enkele terreinen erg goed. Wat het peil van het onderwijs betreft staat België in de wereldwijde top-drie, en op het vlak van de toegang tot gezondheidszorg en kinderopvang hoort ons land tot de tien beste.

Opmerkelijk is de erg zwakke prestatie van Italië op de 47ste plaats. Van de 25 EU-lidstaten laat het alleen Polen (60) achter zich. Twee jaar geleden stond Italië nog op de 26ste plaats, maar vooral de kwaliteit van de overheidsdiensten is sterk achteruit gegaan.

Andere landen scoren opmerkelijk goed. Dat geldt bijvoorbeeld voor Chili (22) dat veel westerse landen, waaronder België, voorafgaat. Ook Zuid-Afrika (41) scoort relatief goed en staat hoger dan elk ander Afrikaans of Latijns-Amerikaans land behalve Chili. Van de nieuwe EU-lidstaten is Estland de uitblinker. Met een 20ste plaats doet dit land het beter dan maar liefst acht van de 15 ,,oude'' lidstaten.


14/10/2004 (rmg)

©Copyright De Standaard

Davy V.H.
15th October 2004, 16:17
Nou ja sommige voordelen komen voort uit nadelen natuurlijk. Hoge belastingen weg? Dan kan je ook fluiten naar de gezondheidszorg natuurlijk.

Op zich geen slechte prestatie vind ik... En die bureaucratie zijn ze toch aan het informatiseren he?

Maar corruptie? Iemand die 22 miljoen euro van het Antwerpse OCMW al gevonden?:rolleyes: