PDA

Bekijk de volledige versie : Umayyad-moskee van Aleppo zwaar beschadigd


g*rd.janssens
16th October 2012, 06:39
In de Syrische stad Aleppo, waar al maandenlang hevig wordt gevochten, is de eeuwenoude Umayyad-moskee ernstig beschadigd. Afgelopen weekend brak er binnen in het gebedshuis brand uit tijdens gevechten tussen regeringstroepen en rebellen.

De Grote Moskee of Umayyad-moskee van Aleppo stamt uit de achtste eeuw en werd heropgebouwd in de dertiende eeuw. Samen met de rest van de oude stad staat het monument op de lijst van Unesco-werelderfgoed.

Het Syrische leger had zich maanden geleden al ingegraven in en rond de strategisch gelegen moskee. Afgelopen week zetten de rebellen de aanval in. Bij de gevechten werd het interieur van het monument zwaar beschadigd. Tapijten en houten meubelen gingen in vlammen op, ruiten werden gebroken en het plafond liep schade op. Ook zouden relieken die aan de profeet Mohammed zouden hebben behoord, verdwenen zijn.

Volgens het officiële Syrische persagentschap Sana heeft president Bashar Assad opdracht gegeven voor een spoedrestauratie van de moskee, die bekend staat als een van de mooiste van het Midden-Oosten. Ook de Unesco heeft opgeroepen om "een van de mooiste moskees ter wereld" te beschermen.

Twee weken geleden ging ook de beroemde middeleeuwse soek van Aleppo al in vlammen op.


Bron: http://www.deredactie.be
Dinsdag, 16 oktober 2012

Commentaar: De burgeroorlog in Syrië is al een relatief lange tijd bezig zonder zware ingrepen van de VN of omliggende landen. Assad slaagde er iedere keer in om (al dan wel of niet door de hulp van China en Rusland) het conflict als net niet erg genoeg af te kunnen wimpelen en zo de buitenlandse interventies af te kunnen houden.
Het feit dat de moskee die beschadigd is geraakt door de Unesco is uitgeroepen als "een van de mooiste moskees ter wereld te beschermen" is niet zo belangrijk denk ik. Persoonlijk denk ik dat dit de reacties van moslim-fundamentalisten uit naburige landen kan oproepen om mee te strijden tegen Assad.
Hoe dan ook moet dit bloedbad snel eindigen, want niemand haalt voordeel uit het afslachten van onschuldige burgers of het vernielen van wereldcultuur.