PDA

Bekijk de volledige versie : Neergeschoten Pakistaans meisje in Brits ziekenhuis


B*n.Vervoort
15th October 2012, 20:12
Neergeschoten Pakistaans meisje in Brits ziekenhuis
Bron: Standaard.be; Auteur: kidr, llo maandag 15 oktober 2012




Het zwaargewonde veertienjarige Pakistaanse meisje Malala Yousufzai, dat door talibanstrijders werd neergeschoten, is maandagochtend voor behandeling aangekomen in een ziekenhuis in Groot-Brittannië.
In de namiddag landde op de luchthaven van Birmingham een vliegtuig met Malala. Zij werd daarop naar het Queen Elizabethziekenhuis overgebracht. Dit hospitaal verzorgt soms ook gewonde Britse soldaten.

Malala werd tot dusver verpleegd in een Pakistaans legerhospitaal. Pakistaanse artsen verwijderden een kogel uit haar hoofd en wisten levensgevaar af te wenden. Britse artsen buigen zich nu over het herstel van haar beschadigde schedel en ruggenmerg. Voor het lichamelijk en geestelijk geknakte meisje er weer bovenop is zal veel tijd voorbijgaan, schatten Pakistaanse legerartsen in. Dat vergt volgens hen 'intensieve revalidatie'. De Pakistaanse regering betaalt de behandeling.

Luchtambulance

Een speciaal uitgeruste luchtambulance, die was aangeboden door de Verenigde Arabische Emiraten, vloog de inmiddels wereldberoemde Malala naar Groot-Brittannië. Op videobeelden die het leger openbaar heeft gemaakt is te zien hoe Malala op een brancard, omstuwd door legerofficieren in uniform, het legerziekenhuis verliet en in een ziekenauto naar het wachtende vliegtuig werd gebracht.

De Taliban hebben gezworen dat ze niet zullen rusten voor Malala alsnog het leven laat. Of Malala's familie, die wellicht ook gevaar loopt, haar naar Groot-Brittannië vergezelt is onduidelijk.

Recht op onderwijs

Een moordeskader van de Taliban schoot Malala dinsdag, op de terugweg van school, in haar hoofd. De kogel ging vervolgens door haar nek naar haar wervelkolom. Toen haar artsen het meisje zaterdag uit haar kunstmatige coma wekten bleek dat ze in staat was haar armen en benen weer te bewegen. Op eigen kracht ademen lukte toen nog niet.

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor scholing voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes, en verdiende met haar moedige optreden de hoogste burgeronderscheiding die Pakistan kent. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.

Internationale verontwaardiging

De moordaanslag op Malala heeft tot grote verontwaardiging geleid in binnen- en buitenland. Op verschillende plaatsen gingen Pakistanen de straat op om lucht te geven aan hun woede. Veel Pakistanen hopen dat de aanslag de regering ertoe brengt de Taliban voor eens en altijd uit hun bolwerken in de aan Afghanistan grenzende stammengebieden in het noordwesten te verjagen.

De twee klasgenoten van Malala die bij de aanslag van dinsdag gewond zijn geraakt worden in een Pakistaans ziekenhuis verpleegd.

Eigen mening: Ik blijf er mij over verbazen dat de Taliban zich zo extremistisch kan uiten, met als dekmantel hun geloof dat ten prooi valt aan de verwestersing. Tenslotte is de Taliban per definitie een soennitische partij, en wordt van deze tak van de Islam een minder extreem optreden verwacht dan van de sjiieten.
Maar het ergst vind ik dat er nu plots internationale ophef ontstaat over het fenomeen dat vrouwen niet naar school mogen. De Taliban 'vervolgt' al jaren meisjes die naar school gaan. Soms zelfs op extreem onmenselijke manieren, zo was het bijvoorbeeld even geleden de gewoonte bij de Taliban om schoolgaande meisjes te overgieten met zoutzuur. Wat verminkingen voor het leven oplevert. Door de aanwezigheid van NAVO troepen in Afghanistan kan het niet zijn dat deze daden onopgemerkt zijn voorbijgegaan. Ik vind het dan ook jammer als deze landen pas van zich laten horen als er een meisje naar de krant stapt met haar verhaal.