PDA

Bekijk de volledige versie : Kabila ziet genoeg opties om crisis Congo op te lossen, 'ook militaire'


Jasper.Deschuyter
14th October 2012, 20:47
Kabila ziet genoeg opties om crisis Congo op te lossen, ‘ook militaire’

Om de crisis in het oosten van Congo op te lossen ‘liggen alle opties op tafel: politieke, diplomatieke en militaire’. Dat heeft Congolees president Joseph Kabila zaterdag gezegd tijdens de openingszitting van de 14de Top van de Francophonie.

Kabila is de gastheer van de top. In zijn discours nam hij de naam Rwanda, dat er unaniem van wordt beschuldigd de rebellen van de beweging M23 in Oost-Congo te steunen, niet in de mond. Hij sprak van ‘een ongerechtvaardigde oorlog die ons wordt opgelegd’ en een onaanvaardbare situatie’. ‘Vrede en veiligheid moeten op een duurzame manier worden hersteld’, aldus Kabila. Om dat doel te bereiken, ‘liggen alle opties op tafel: politieke, diplomatieke en militaire.’

De Congolese regering spaart geen moeite om de Rwanadese steun aan de destabilisering van de Kivu-provincie door de internationale gemeenschap te laten veroordelen. Zo kregen de duizenden deelnemers aan de Top van de Francophonie een brochure over de affaire in handen gedrukt.

Hollande loopt spitsroeden in Congo

Ook de Franse president François Hollande bracht het conflict ter sprake op de openingsdag van de top. Hij zei ‘opnieuw te bevestigen dat de grenzen van de Democratische Republiek Congo onaantastbaar zijn en gerespecteerd moeten worden’. Op die uitspraak volgde applaus in het Palais du Peuple in Kinshasa.

Hollande dreigde er nochtans eerst meer de top aan zich voorbij te laten gaan. Zo noemde hij dinsdag ‘de situatie (in Congo, red.) inzake mensenrechten, democratie en speelruimte voor de oppositie absoluut onaanvaardbaar’. De regering in Kinshasa reageerde woedend. Hollande veranderde nadien alsnog van gedachten omdat Frankrijk naar zijn mening niet langer een betuttelende toon tegen Afrikaanse landen moet aanslaan.

De Franse president reisde deze week door Afrika en bezocht eerder Senegal, een voormalige Franse kolonie. Zijn bescheiden woordkeuze en toon staken tot dusver zichtbaar af bij het optreden van zijn voorganger Nicolas Sarkozy. Die joeg veel Afrikanen tegen zich in het harnas met zijn stelling dat Afrikanen tot dusver buiten de geschiedenis staan.

--

zaterdag 13 oktober 2012, 17u55
Bron: APNED
Auteur: edm
Bron: destandaard (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121013_00333026)


De uitspraak van Congolees president Joseph Kabila dat de crisis in Congo op te lossen valt met militaire acties verontrust me. Kabila staat er in eigen land en ver daarbuiten reeds om bekend de mensenrechten aan de laars te lappen. Zijn recente uitspraak doet vermoeden dat hij geen plannen heeft hier iets aan te veranderen in positieve zin.

In het artikel staat ook dat Kabila zegt dat ‘vrede en veiligheid op een duurzame manier moet worden hersteld’. Ik denk niet dat Kabila beseft dat het bereiken van vrede en veiligheid met militaire acties (sancties?) erg duurzaam is. Ik begrijp dat Frankrijk geen betuttelende toon wil aanslaan tegen Afrikaanse landen, maar ik hoop wel dat Hollande heeft durven ‘doorspreken’ tegen Kabila om problemen in de toekomst te vermijden.