PDA

Bekijk de volledige versie : Syrië beschuldigt Turkije van piraterij


v*ncent.peeters
11th October 2012, 15:31
vliegtuigincident verhoogt spanning Syrië-Turkije

AP
do 11/10/2012 - 11:50
Syrië heeft Turkije beschuldigd van piraterij nadat de Turkse autoriteiten gisteren een Syrisch lijnvliegtuig dat uit Rusland kwam, gedwongen hebben om te landen in Ankara. Volgens Ankara levert Moskou militaire technologie aan het regime in Damascus. Zowel de Russen als de Syriërs ontkennen dat.

De spanningen tussen beide buurlanden loopt hoog op. Damascus beschuldigt Ankara van piraterij nadat de Turkse autoriteiten de lading in beslag hebben genomen van een Syrisch lijnvliegtuig dat gedwongen moest landen in Ankara. Het toestel was van Rusland op weg naar Syrië en werd door Turkse gevechtsvliegtuigen naar de grond begeleid.

Moskou ontkent alvast dat er militair materiaal of wapens aan boord van het vliegtuig zijn en vraagt Ankara om uitleg. De gedwongen landing zou Russische passagiers in gevaar gebracht hebben. Volgens verschillende Turkse media zou een deel van de lading uit militaire communicatietechnologie bestaan. Waar de technologie vandaan komt en waar ze exact aan boord van het vliegtuig is gebracht, is voorlopig niet duidelijk.

De relatie tussen Turkije en Syrië loopt al een tijdje gespannen. Vorige week nog kwamen enkele Turkse burgers om het leven toen een verdwaalde Syrische mortier in een Turks grensdorp terecht kwam. Sindsdien schiet Turkije consequent terug in de richting van Syrië. Intussen is ook bekend geraakt dat Damascus geen elektriciteit meer aankoopt van Turkije. Tot voor kort was Turkije nog goed voor een vijfde van de Syrische elektriciteitsproductie.

bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Syrie/121011_syrie-turkije

commentaar: De spanningen tussen deze twee landen lopen al een tijdje hoog op maar dit is waarschijnlijk nogmaals een gebeurtenis waardoor het conflict zou kunnen escaleren. Sinds de Koude Oorlog zijn Rusland of toen nog de Soviet-Unie en Syrië dikke vrienden geweest. Turkije is natuurlijk niet dom houdt deze relatie natuurlijk nauwlettend in het oog. Men moet namelijk niet veel verbeelding hebben om te denken dat Turkije misschien een soort "wraakactie" plant voor de burgers die vorige week om het leven kwamen door de Syrische mortier. De ideale partner voor een dergelijk plan zou natuurlijk Moskou zijn. Het is dus niet toevallig dat er materiaal uit Moskou op het vliegtuig aanwezig was.