PDA

Bekijk de volledige versie : Onderzoek rond Vlaamse dialecten in gevaar


l*rs.mijnendonckx
4th October 2012, 17:51
[SIZE=3]Onderzoek rond Vlaamse dialecten in gevaar[/SIZE]


Het onderzoek naar dialecten moet het met steeds minder - of zelfs helemaal geen - subsidies stellen. Daarom trekt de Gentse professor Jacques Van Keymeulen aan de alarmbel, gesteund door 3.000 mensen die een online petitie tekenden.

Zowel de subsidies voor het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten als die van Variaties vzw, de overkoepelende vereniging voor dialectliefhebbers, zijn weggevallen. Omdat ook een subsidieaanvraag voor de financiering van een expertisecentrum voor taalvariatie en oraal erfgoed werd afgekeurd door de Vlaamse regering, trekt de Gentse professor Jacques Van Keymeulen nu aan de alarmbel.

‘Op die manier dreigt zowel de inventarisatie van de dialectenwoordenschat in Vlaanderen, als de ondersteuning van dialectverenigingen volledig stil te vallen’, aldus professor Van Keymeulen (UGent). ‘Er blijft zo in Vlaanderen geen enkele instantie over die vragen van het publiek over dialecterfgoed kan beantwoorden.’

Het “Woordenboek van de Vlaamse Dialecten” is een wetenschappelijk project van de Universiteit Gent dat de traditionele dialecten uit de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Frans- en Zeeuws-Vlaanderen verzamelt en bewaart. ‘Elk jaar verschijnt een nieuwe thematische aflevering, de laatste editie behandelt de woordenschat in verband met het menselijk lichaam.’ Het project wordt sinds kort niet meer gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Variaties vzw is de overkoepelende instantie voor vijftien regionale en plaatselijke dialectverenigingen in Vlaanderen en Brussel en het enige aanspreekpunt voor ondersteuning bij initiatieven in verband met dialect. Omdat hun structurele subsidie onlangs werd stopgezet, kon die vzw haar enige parttime medewerker niet langer behouden. Om de penibele financiële situatie onder de aandacht te brengen, lanceert Variaties een online petitie op dialecterfgoed.be.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121004_00321891

Commentaar: Het is zeer jammer dat het onderzoek naar de dialecten niet meer wordt gesubsidieerd. De dialecten liggen tenslotte aan de basis van het hedendaagse Nederlands. De dialecten worden beschouwd als erfgoed maar het onderzoek wordt er wel niet meer van gesubsidieerd. Dit vind ik een rare keuze. En wie weet wat valt er nog te leren uit de dialecten. Men zal steeds nieuwe linken kunnen leggen. Door het wegvallen van de subsidies zal het onderzoek moeilijker verlopen, de snelheid van het onderzoek zal er op achteruit gaan en men zal zich niet ten volste kunnen verdiepen in de dialecten.