PDA

Bekijk de volledige versie : Koe zonder staart geeft melk die geen allergie opwekt


E*ien.Pelckmans
4th October 2012, 16:13
Koe zonder staart geeft melk die geen allergie opwekt

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben met een genetische techniek een koe gemaakt die melk geeft die geen allergie opwekt.

Koemelkallergie is vermijdbaar door de koe andere melk te laten maken. Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben dat gedaan door genetische manipulatie. Ze publiceren erover nu het project één jonge koe heeft opgeleverd. Door hormonale stimulatie heeft het dier wat melk afgescheiden en die lijkt geschikt voor de meeste mensen met koemelkallergie.

Het dier is alleen staartloos geboren, staat in de gisteren uitgekomen publicatie in het vakblad PNAS. De onderzoekers proberen aannemelijk te maken dat de staart niet door de genetische manipulatie weg bleef.

Eén eiwit in koemelk is vaak de oorzaak van koemelkallergie. Dat eiwit is bèta-lactoglobuline. Het zit veel in koemelk, maar niet in moedermelk. Het simpele idee is om koeien te maken of te fokken die het eiwit niet meer maken. Dat is eerder bedacht, maar was nog niet gelukt.

In Nieuw-Zeeland is een nieuwe techniek van stal gehaald. Die onderbreekt de productie van het lactoglobuline-eiwit met kleine RNA-moleculen (micro-RNA's). Eiwitproductie begint met het aflezen van een gen. De genetische informatie wordt overgeschreven in een messenger-RNA-molecuul (mRNA). Dat is de matrijs voor de productie van het bijbehorende eiwit. Kleine, gericht ontworpen micro-RNA's kunnen dat proces blokkeren. Ze zijn twintig keer korter dan het mRNA en plakken eraan vast.

De onderzoekers ontwierpen de genen voor twee verschillende micro-RNA's en koppelden er stukken DNA aan. Die zorgen ervoor dat de koe de korte RNA's maakt, alleen in de melkklier en alleen als de koe melk geeft. Dat voorkomt wanorde in de rest van het koeienlijf.

Ondanks de ontbrekende staart en de geboorte van maar één kalf uit bijna zestig embryo's vinden de onderzoekers hun project voorlopig succesvol. Het genetisch veranderen van grote zoogdieren mislukt vaak. En ook het gebruik van blokkerende micro-RNA's leidt niet altijd tot het verwachte resultaat.

In de melk van het kalf was het bèta-lactoglobuline niet meer detecteerbaar. De onderzoekers denken dat deze melk geschikt is voor mensen met koemelkallergie. Maar de grote vraag is of deze GM-melk in Europa ooit maatschappelijk geaccepteerd zal worden.

_________________________________________________________________

Commentaar:
Dit is een positieve evolutie voor de medische wereld. Zo kunnen ook mensen met een koemelkallergie melk drinken. En melk is belangrijk voor de mens, voornamelijk voor de botten omdat het zoveel calcium bevat.

Extra: woensdag 03 oktober 2012, 03u00
Auteur: © NRC Handelsblad

Bron: De standaard

evelien.kolsteeg
4th October 2012, 22:08
Ik vind dit eigenlijk helemaal niet zo'n positieve evolutie.
Genetische manipulatie bij groenten en planten kan ik zeker vatten. Maar de dieren zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Het is niet aan ons om deze dieren te manipuleren zodat ze 'geschikt' zijn voor ieder mens.
Er zijn enorm veel alternatieven voor lactose intolerante mensen. Het is niet altijd gemakkelijk om hier rekening mee te houden, maar ergens ligt toch de grens. Knoeien met dieren om ze aan te passen aan onze noden moet op een bepaald moment stoppen.