PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse universiteiten klimmen in ranking


anne.plessers
4th October 2012, 08:54
De Vlaamse universiteiten doen het goed in de internationale rangschikking van Times Higher Education (THE). De twee universiteiten die al in de lijst opgenomen waren vorig jaar gaan erop vooruit. De KU Leuven stijgt van de 67ste naar de 58ste plaats, de UGent klimt van 106 naar 93. De Universiteit Antwerpen maakt op 192 zijn opwachting in de top 200.

Ook de enige Franstalige Belgische universiteit uit de lijst, de UCL van Louvain-la-Neuve, gaat erop vooruit.

THE looft ons land, samen met Nederland en Duitsland, als Europese voorbeelden die goed standhouden tegen de opmars van de universiteiten in Azië waar er fors geïnvesteerd wordt. Toch wordt België ook gewaarschuwd: het spendeert minder aan hoger onderwijs dan andere ontwikkelde landen (1,5 versus 1,6 gemiddeld van het bnp).

'Natuurlijk zijn we blij met die goeie score', reageert Peter Marynen, vice-rector van de KU Leuven, 'al zie ik niet hoe we het nu precies in dat ene jaar zoveel beter gedaan hebben. Je moet die commerciële rankings relativeren. De criteria zijn soms subjectief en weinig transparant. Maar het staat buiten kijf dat de Vlaamse universiteiten de jongste jaren goed presteren volgens de objectieve maatstaven. De overheid krijgt hier waar voor haar geld.'

De VS blijven de lijst domineren. Ze bezetten zeven plaatsen in de top tien. California Institute of Technology staat op één, Stanford op twee (weliswaar gedeeld met het Britse Oxford) en Harvard op vier. THE gebruikt criteria als onderzoek en onderwijs maar ook reputatie en invloed.

Bron
De Standaard Online woensdag 3/10/2012
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121003_095

Motivering
Het is een goede zaak dat het hoger onderwijs in België kwaliteitsvol is. Uiteindelijk gaat een deel van onze leerlingen later doorverwezen worden naar dit onderwijs. Met de goede kwaliteit van ons hoger onderwijs in het achterhoofd, moeten we proberen zo goed mogelijk les te geven aan onze leerlingen in het middelbaar onderwijs. Op deze manier worden de leerlingen beter voorbereid.