PDA

Bekijk de volledige versie : Oekraïne wil wet tegen 'homopropaganda'.


S*lke.Sas
3rd October 2012, 13:01
Het Oekraïense parlement heeft een akkoord gesloten over een wet die positieve uitlatingen over homoseksualiteit strafbaar maakt. Op 'homopropaganda' komt tot vijf jaar cel te staan.

In de wet wordt de Amerikaanse film ‘Brokeback Mountain’ als voorbeeld genoemd van strafbare homopropaganda.
Oekraïense media mogen als de wet definitief wordt aangenomen niet meer over homoseksualiteit publiceren.

Sovjettijd

De wet zal na de eerste goedkeuring nog een keer door de leden van het parlement moeten worden beoordeeld. Het is niet duidelijk of de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj met de wet zal instemmen.

Westerse landen hebben ontzet gereageerd op de antihomowet. Volgens critici doet de wet sterk denken aan de oude Sovjettijd toen homoseksualiteit nog verboden was.

Nauwelijks protest

Maar het parlement in Kiev is van mening dat homopropaganda de verspreiding van HIV in de hand werkt. ‘Homopropaganda’ zou ook de traditionele familiewaarden in gevaar brengen.

In de Oekraïne is er nauwelijks protest tegen de op stapel staande wet gedemonstreerd. Veel homo's zijn bang voor represailles. (Elsevier/Servaas van de Laan/TV)

Bron: knack.be 02/10/2012

Eigen commentaar: Dit lijkt wel een stap terug in de tijd. Het feit dat ze homopropaganda willen afschaffen wil zeggen dat het Oekraïense parlement werkelijk gelooft dat homoseksualiteit iets is dat door de omgeving kan worden opgewekt. Homoseksualiteit is een geaardheid. Een film zoals 'Brokeback Mountain' verbieden gaat een stap te ver.

Dit neemt echter niet weg dat ik ook niet te vinden ben voor echte provocatie. Bijvoorbeeld de Gay Pride zorgt juist voor het tegenovergestelde van wat men ermee wil bereiken, denk ik. Het clichébeeld van ' de op seks beluste janetten' wordt hiermee bevestigd en dat is toch niet de bedoeling. Als je immers normaal wil behandeld worden, moet je al beginnen met je normaal te gedragen.