PDA

Bekijk de volledige versie : Artsen kweken nieuw oor in arm


Ann.Cornelis
30th September 2012, 12:39
Amerikaanse artsen hebben een medisch mirakel verricht. Ze zijn erin geslaagd om bij een vrouw een nieuw oor in haar arm te laten groeien. De 42-jarige Sherrie Walter uit Baltimore verloor twee jaar geleden haar oor door kanker. Specialisten van het Johns Hopkins ziekenhuis grepen naar een baanbrekende methode: een nieuw oor voor haar fabriceren en dat laten groeien in haar arm om het vervolgens weer aan haar hoofd aan te naaien.

Uit kraakbeen van haar ribben werd een nieuw oor gefabriceerd.
Het lijkt science fiction, maar toch is het helemaal echt. Twee jaar geleden werd Sherrie Walter getroffen door een gezichtskanker die haar oor zwaar aantastte. Een deel van haar linkeroor, oorkanaal en zelfs een stukje schedel moesten verwijderd worden. Dokter Patrick Byrne vertelt: "Ik zat al jaren met de strategie van een oor in een arm te kweken in mijn hoofd, het was enkel nog een kwestie van wachten op de juiste patiënt om de theorie in de praktijk te brengen en dat was dus Sherrie."

Kraakbeen
De straffe stoot kwam er nadat de artsen een stukje kraakbeen uit de ribben van Sherrie hadden gehaald. Daaruit knutselden ze een nieuw oor in elkaar en dat werd ingeplant vlak onder haar huid in haar onderarm. Daar moest het in liefst vier maanden uitgroeien tot een volwaardig oor. Ondertussen is het oor aan Sherries hoofd gehecht. Ongelooflijk maar waar! In eerste instantie leek het nieuwe oor niet helemaal op een volwaardig oor, maar Sherrie kon de evolutie naar een echt oor van nabij opvolgen en na een nieuwe ingreep lijkt het oor nu wel compleet. "Ik voel mezelf echt als een spannend experiment, maar ben vooral heel gelukkig dat het kan."

Nog niet helemaal klaar
Het uitstekende nieuws is dat alles voorlopig ook vlot verlopen is. Artsen leggen er nu de laatste hand aan, om te zorgen dat het zo natuurlijk mogelijk lijkt. Sherrie en haar familie zijn alvast in de wolken. "Volgens vrienden en familie ziet het er fantastisch uit! Maar ik durf pas te kijken als het echt helemaal klaar is. Ik zou zeggen tegen patiënten die twijfelen aan een onwaarschijnlijke ingreep: ga ervoor!"

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1508850/2012/09/30/Artsen-kweken-nieuw-oor-in-arm.dhtml
--------------------------------------------------------------------------

Over een knap staaltje wetenschap gesproken! Ik kan me voorstellen dat het vreselijk moet zijn om een oor te verliezen, ik zou me niet meer volledig voelen.

Toen ik de titel van het artikel las moest ik even lachen, maar wanneer je het resultaat ziet en de mogelijkheden bedenkt is er niets grappigs aan. Dankzij de chirurgen die aan het project hebben meegewerkt heeft die vrouw weer een oor. Ze kan weer gewoon op straat komen zonder mensen haar vreemd aankijken en ze kan eindelijk weer oorbellen dragen. Het klinkt dom, maar als ik mijn oor zou verliezen zou ik het dragen van oorbellen verschrikkelijk missen.

Jonas Lievens
1st October 2012, 20:58
Ik ben erg tevreden met dit staaltje van techniek, ons lichaam bestaat op veel gevoelige plaatsen uit kraakbeen. Denk maar aan alle gewrichten in de knie, elleboog, enkels,.. misschien is men dus ook in staat om hier later kleinere en complexere stukken voor te vormen en te verijnen om bv in de knie in te planten.

dorien.van.heupen
1st October 2012, 22:19
Het artikel was mij ook reeds opgevallen, en ik had het per ongeluk zelfs dubbel gepost (niet goed nagekeken dus...).
Ik had reeds gehoord over dat met in de toekomst organen zou kunnen klonen in het eigen lichaam met behulp van stamcellen, maar dat dit soort kweken van organen (al dan niet met stamcellen, want in het artikel staat een andere werkwijze besproken) nu al toegepast kon worden, wist ik niet.

Ik vind het dan ook behoorlijk "geruststellend" om te weten dat de wetenschap niet stilstaat. Je hoort de dag van vandaag alsmaar meer over ziektes die steeds ernstiger worden. Het is dan wel goed om te weten dat er ook steeds meer en meer behandelingen ontdekt worden om kans te hebben op genezing.

Lang leve de wetenschap!