PDA

Bekijk de volledige versie : Boeddhistisch "nazi-beeld" gemaakt uit meteoriet


Peter.Van.Loock
27th September 2012, 19:49
De "IJzeren man", een boeddhistisch beeld van meer dan 1.000 jaar oud, is gemaakt uit een ataxiet, een zeer zeldzame soort van ijzeren meteoriet. Dat hebben Duitse geleerden ontdekt na analyse van het materiaal waaruit het beeld gemaakt is.

http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.1441374!image/3984157063.jpg_gen/derivatives/landscape470/3984157063.jpg



Het beeld, dat bekend staat als de "IJzeren man", weegt 10 kilogram en stelt waarschijnlijk de god Vaisravana voor, de boeddhistische "Koning van het Noorden", die in Tibet Jambhala genoemd wordt. Het is meer dan 1.000 jaar oud en is stilistisch een mengvorm tussen de boeddhistische kunst en die van de pre-boeddhistische Bon-cultuur.

Het beeld werd in 1938 opgemerkt door een expeditie van Duitse geleerden die door de nazi's naar Tibet werd gestuurd. Hoe of waar het ontdekt is, is niet bekend, maar gedacht wordt dat het grote hakenkruis, - een teken dat verondersteld wordt geluk te brengen in het boeddhisme - op het beeld ertoe heeft bijgedragen dat de expeditie het beeld mee naar Duitsland heeft gebracht. In Duitsland verdween het beeld in een privécollectie en het kon pas bestudeerd worden nadat het in 2009 in een veiling verkocht werd.

Een team onder leiding van doctor Elmar Buchner van de universiteit van Stuttgart stelde vast dat het gemaakt is uit een ataxiet, een zeer zeldzame ijzeren meteoriet met een hoog gehalte aan nikkel. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Meteoritics and Planetary Science (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1945-5100.2012.01409.x/abstract). "Het beeld is gebeeldhouwd uit een ijzeren meteoriet, een deel van de Chinga meteoriet die in de grensstreek van Mongolië en Siberië is neergestort zo'n 15.000 jaar geleden", zei doctor Buchner. "Hoewel het eerste brokstuk officieel pas in 1913 werd ontdekt door goudzoekers, denken we toch dat dit fragment van de meteoriet al vele eeuwen eerder gevonden is."

De "IJzeren man" is het enige bekende beeld van een mens dat gemaakt is uit een meteoriet.

Veel culturen, gaande van de Inuït in Groenland tot de Aboriginals in Australië, vereren meteorieten, die vaak gezien worden als goddelijke tekens.

VRT - Deredactie.be do 27/09/2012 - 17:31
(Bron) (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/120927_iron_man)


Geweldig om te lezen hoe we elke dag weer nieuwe dingen ontdekken en leren kennen. Persoonlijk vind ik dan weer de historiek achter het beeldje intrigerend, waar komt het vandaan, wie zou het gemaakt hebben, door welke handen is het gepasseerd?
We zullen het niet meer te weten komen, maar het is leuk er even bij stil te staan :) Dat het uit een ontzettend zeldzaam stuk meteoriet is gemaakt maakt het alleen maar mysterieuzer ;)