PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe belastingen of besparingen?


Jonas Lievens
27th September 2012, 12:57
De Vlaamse begroting is volgend jaar opnieuw in evenwicht. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in zijn septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Er komen geen nieuwe belastingen en de Vlaamse ambtenaren moeten 100 miljoen euro inleveren. Enkele nieuwe beleidsmaatregelen, zoals de kindpremie, de maximumfactuur in de thuiszorg en een deel van het extra geld voor innovatie worden 'on hold' gezet tot de begrotingscontrole. De Vlaamse oppositie reageert teleurgesteld en ietwat misnoegd.

De begroting is in evenwicht. Opnieuw. Als enige regering in dit land. Zonder bijkomende belastingen
Kris Peeters
"De begroting is in evenwicht. Opnieuw. Als enige regering in dit land. Zonder bijkomende belastingen", zei Peeters.

De tegenvallende economische groei maakte van de zoektocht naar een begroting in evenwicht ook dit jaar geen sinecure. Zeker niet omdat de Vlaamse regering besloot om niet te snijden in een reeks "automatisch" groeiende kostenposten zoals kinderopvang, scholenbouw en gehandicaptenzorg. "Er moesten dus keuzes gemaakt worden", gaf begrotingsminister Philippe Muyters toe.

Ambtenaren moeten inleveren
Het geld moet dus van elders komen. Zo zullen de Vlaamse ambtenaren alvast 100 miljoen euro moeten inleveren, of 1 procent van hun loonkredieten. De uitnodigingen voor overleg met de vakbonden daarover gaan vandaag nog de deur uit. Zij krijgen "een menu" aan keuzes voorgelegd, waaronder een inkrimping van het personeel of eventueel een vertraagde of gehalveerde indexering van de lonen. "Een indexsprong zou een mogelijkheid kunnen zijn", gaf minister-president Kris Peeters te kennen. "Komt het niet tot een akkoord met de bonden, dan zullen we zelf een beslissing nemen."

"Om de bedrijven en de Vlamingen te sparen", zullen daarnaast ook de werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid en het provinciefonds niet geïndexeerd worden. En de crisis noopt ook tot het aansnijden van zowat alle buffers die de Vlaamse overheid nog had opgebouwd, zoals 80 miljoen financiële reserves van de drinkwatermaatschappijen en een rentebuffer van 14 miljoen. Alles samen zijn die goed voor nog eens 130 miljoen euro.

Nieuwe beleidsmaatregelen uitgesteld
Maar besparingen en buffers alleen volstaan niet. Ook het leeuwendeel van de verhoopte nieuwe beleidsmaatregelen blijft dus noodgedwongen in de koelkast. Zo komt er nieuw uitstel voor de Vlaamse kindpremie (de eenmalige premie voor kinderen van 0 tot 3 jaar), blijft het wachten op de maximumfactuur in de thuiszorg en gaat er minder geld dan gepland naar onderzoek en innovatie. In totaal gaat het om zo'n 270 miljoen euro aan "niet begonnen nieuw beleid".

Niettemin is er toch wat geld gevonden, zoals 20 miljoen voor Onderzoek en Ontwikkeling, 12,5 miljoen voor de integratie van het hoger onderwijs, 30 miljoen voor scholenbouw, 4 miljoen voor kinderopvang en extra impulsen via een reeks kapitaalparticipaties. Via die laatste gaat onder meer 10 miljoen euro extra naar het Sofi, het Spin-Off Financieringsinstrument. En met het budget dat vrijkomt door de afbetaling van investeringen uit de jaren '90 maakt de regering tot slot in de komende vijf jaar 100 miljoen euro nieuwe investeringen mogelijk in het renoveren en energiezuiniger maken van de sociale woningen.

Jobs en economie
"De besparingen en de uitgestelde beleidsuitbreidingen betekenen niet dat we terugkomen op onze engagementen", zei Peeters. De investeringen in innovatie, mobiliteit en in sociaal beleid worden voortgezet. "We snoeien niet in het welzijns-, gezondheids- en gezinsbeleid." De sociale huisvestingsmaatschappijen krijgen de komende jaren telkens 100 miljoen euro om hun woningen sneller te kunnen renoveren. Er wordt ook niet bespaard op onderwijs, waar er ruimte zal zijn voor een nieuwe cao, met een "flexibel personeelsbeleid met meer kansen voor beginnende leerkrachten". Er wordt ook verder gewerkt aan de hervorming van het secundair onderwijs.

Peeters gaf veel aandacht aan jobs en economie in zijn septemberverklaring. Tientallen miljoenen euro zijn extra uitgetrokken voor innovatie. Volgend jaar komt er onder meer een nieuw systeem van loopbaanbegeleiding en tegen eind 2013 moet de eengemaakte milieu- en bouwvergunning een feit zijn.


Eigen mening: Naar mijn mening is dit correct hoewel de hoeveelheid belastingen op de personen noch steeds fout is verdeeld. Het zijn nog steeds de gewone burgers die een bijdrage leveren en zeer rijke personen nog steeds buiten schot blijven.

Bron: HLN