PDA

Bekijk de volledige versie : Confronterend filmpje: 'Uw hele leven staat online, wees waakzaam'


dorien.van.heupen
25th September 2012, 00:10
[SIZE=4]Confronterend filmpje: 'Uw hele leven staat online, wees waakzaam.'[/SIZE]

[SIZE=3]Febelfin waarschuwt met een ludieke campagne voor het al te kwistig rondstrooien van privé-gegevens op het internet.[/SIZE]

Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector, wrijft met een campagne voor veilig internetbankieren een ongemakkelijke waarheid in het gezicht van wie online al te kwistig omspringt met details over zijn of haar leven. U stelt zich zo immers wel erg kwetsbaar op voor malafide personen.

Zogenaamde waarzeggers, bijvoorbeeld. Erger zijn internetfrauders, waarschuwt Febelfin: "Ook internetfraudeurs kunnen meelezen en hier misbruik van maken. Zeker wanneer u uw bankkaartnummer doormailt of uw inloggegevens deelt, zet u de deur open voor misbruik."

Wie niet zorgvuldig omspringt met privé-gegevens loopt dus ernstigere gevaren dan in het ootje genomen te worden door een of ander medium en diens op hol geslagen chakra's. (SD)

Bron: http://www.knack.be/nieuws/ondertussen/confronterend-filmpje-uw-hele-leven-staat-online-wees-waakzaam/article-4000182960523.htm

Bekijk ook zeker het filmpje dat terug te vinden is als je op de link klikt, zeker de moeite!

Dit artikel en zeker het bijhorende filmpje geeft een perfect beeld weer van welke gevolgen het plaatsen van informatie op het internet kan hebben.
Het is allemaal heel onschuldig, op sociale netwerksites als twitter en facebook je status updaten, of persoonlijke gegevens doormailen naar e-mailadressen waarvan je niet weet welke persoon er achter schuilt.
Het is zo dat het plaatsen van informatie over jezelf en over anderen op het internet blijft staan. Wanneer je iemand's naam intypt, kan je over deze persoon vaak meer informatie terugvinden dan ooit zijn/haar bedoeling is geweest. Het filmpje geeft dit perfect weer. Als je naar de reacties van de mensen kijkt, zie je dat ze erg schrikken en het "eng" vinden hoeveel over hen op internet terug te vinden is.

Ik vind het zeer belangrijk dit te beseffen. Ook in de lerarenopleiding op zich is het niet onbelangrijk hier voorzichtig mee om te gaan. Leerlingen bevinden zich ook op deze sociale netwerksites en kennen vaak meer van internet dan wijzelf. Zij kunnen hier misbruik van maken. Om van gespecialiseerde internetfrauders nog maar te zwijgen...

lorenz.teunen@stu.khk.be
25th September 2012, 00:18
Onze maatschappij is niet meer los te koppelen aan technologie. In zo'n verre maten zelfs dat er mensen zijn die het digitale leven verkiezen boven het echte en hierdoor helemaal loskomen van de realiteit. Het is dus zeer makkelijk om verstrikt te geraken in deze verstikkende omgeving. Zelf vind ik het niet super erg als men mijn naam ergens vindt op een website. Leeftijd en uiterlijke kenmerken mogen er ook nog wel bij, maar daar houdt het wel bij op. Je moet de grens kennen tussen algemene info en privé. Door de listige streken van sommige siteproviders is dit soms nogal moeilijk. Ik denk dan dat kritisch zijn en een kleine vorm van paranoia wel terecht zijn.

Charlotte Cooreman
26th September 2012, 15:59
Net zoals Dorien vind ik dat het filmpje perfect weergeeft wat de gevaren van informatie op het internet plaatsen kunnen inhouden.

Mensen zetten vaak heel wat informatie over zichzelf op het internet zonder hier echt over na te denken. Ze beseffen vaak niet welke nadelige gevolgen dit kan inhouden. Heel wat mensen zijn al in de problemen gekomen door hier onbedacht mee om te gaan, dan denk ik bijvoorbeeld aan het tienermeisje dat laatst nog enkele vrienden en familieleden uitnodigde bij haar thuis via Facebook, zonder te melden dat deze uitnodiging alleen voor familie en vrienden bedoeld was. Gevolg: mensen komen massaal naar het meisje thuis en zetten de boel op stelten. Dit had het meisje wellicht niet gewild, maar dit was het gevolg van onbedachtzaam omspringen met informatie zetten op het internet.

Ik vind het goed dat Febelfin een campagne als deze voert. Het wordt tijd dat mensen eens gaan stilstaan bij de impact van het internet en sociale netwerksites. Hopelijk zullen mensen in de toekomst door campagnes als deze bedachtzamer omspringen met de informatie die ze op het internet plaatsen, zodat ze niet meer voor verrassingen komen te staan.