PDA

Bekijk de volledige versie : Luiks gerechtsgebouw is echte Belgenmop


Barst
4th September 2012, 23:58
Luiks gerechtsgebouw is echte Belgenmop


Zeven jaar heeft de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw in Luik geduurd. Het Luikse gerecht zou eindelijk de gedetineerden in moderne cellen kunnen stoppen, voor zij in een moderne zittingzaal voor de rechter moeten verschijnen.


Maar wat blijkt? Het gebouw vertoont liefst acht pijnpunten die de veiligheid ernstig in het gedrang brengen of de werking van het gerecht zwaar verstoren. Zo blijkt dat de elektronische sloten van alle 56 cellen in het gebouw automatisch opengaan als de elektriciteit uitvalt. Die cellen vertonen nog een andere essentiële fout. Het veiligheidsglas in de celdeuren is uitgevoerd in spiegelglas, maar het spiegelende gedeelte is aan de verkeerde kant van de deuren gemonteerd. In plaats van de gedetineerden in de gaten te kunnen houden zonder zelf gezien te worden, krijgen de bewakers hun eigen spiegelbeeld te zien.

En daar stopt het niet bij. De garagepoort waarlangs de gevangenen het gerechtsgebouw in worden gereden, is niet hoog genoeg om alle modellen van celwagens door te laten. En ook de elektronisch beveiligde sloten van heel wat bureaus blijken (nog) niet te werken.

De valse start is Marc Dewart, de eerste voorzitter van het Luikse hof van beroep, een doorn in het oog. ‘Het is onbegrijpelijk dat die mankementen niet tijdig zijn verholpen’, zei hij. ‘Sommige zijn al weken of zelfs maanden bekend.’ De aanpassingen zouden twee maanden in beslag nemen.


Blog DS, 04-09-2012