PDA

Bekijk de volledige versie : Het leven van ‘galeislaaf’ Poetin


Barst
31st August 2012, 00:33
Het leven van ‘galeislaaf’ Poetin: paleizen, jachten en gouden horloges


BRUSSEL - Vladimir Poetin vergeleek zijn leven als president van Rusland ooit met dat van een galeislaaf. Een rapport van twee Poetin-opposanten werpt een iets ander licht op de zaak.


Zijn inzet voor het welzijn van het Russische volk zou hem bloed, zweet en tranen kosten, en zelf zou hij daar weinig persoonlijk profijt bij hebben. De Russische president Vladimir Poetin vergeleek zijn inzet ooit met die van een ‘galeislaaf’. Een rapport van twee Poetin-critici, met de ironische titel ‘Het leven van een galeislaaf’, werpt een heel ander licht op de levensstijl die Poetin erop nahoudt.

Volgens het rapport heeft Poetin als president toegang tot twintig residenties, 58 vliegtuigen en helikopters. Hij is ook dol op zijn uitgebreide verzameling horloges (onder meer van wit goud) die op zichzelf al enkele presidentiële jaarsalarissen waard is.

Het rapport is opgesteld door voormalig vicepremier Boris Nemtsov en door Leonid Martynyuk, lid van de oppositiebeweging Solidariteit. Hoewel hij tijdens zijn twaalf jaar aan de macht flink aan populariteit heeft ingeboet, blijft Poetin zich volgens de auteurs vastklampen aan de macht, omdat hij volgens hen geen afstand kan doen van de luxueuze levensstijl die met zijn functie gepaard gaat.

De auteurs gaan niet in op Poetins strikt persoonlijke bezittingen - naar eigen zeggen omdat zijn collectie pakken, schoenen en dassen ter waarde van duizenden euro’s - nauwelijks iets voorstelt vergeleken met de villa’s, vliegtuigen, horloges en Mercedessen waartoe Poetin als president toegang heeft. Bovendien heeft Poetin die presidentiële voordelen nog danig uitgebreid. ‘We kunnen dit niet langer tolereren’, aldus de auteurs.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov, die niet wilde reageren, deed vroegere geruchten over Poetins privérijkdom - die gelekt werden door WikiLeaks - af als ‘volstrekte nonsens’.

Maar de Poetin-critici, die hun rapport grotendeels op mediaberichten hebben gebaseerd, noemen het ongehoord dat de leider van een land waarin meer dan twintig miljoen inwoners nauwelijks de eindjes aan elkaar weten te knopen, er zelf zo schaamteloos op los leeft.


DS, 30-08-2012