PDA

Bekijk de volledige versie : Rijverbod gekregen? Rijd gerust gewoon verder


Barst
31st August 2012, 00:07
Rijverbod gekregen? Rijd gerust gewoon verder


BRUSSEL - Meer dan vijftienduizend bestuurders die de afgelopen drie jaar een rijverbod hebben gekregen maar zich daar niets van hebben aangetrokken, kwamen daar ongestraft mee weg.


De vonnissen van politierechters gaan bij veroordeelden het ene oor in en het andere weer uit. Ook al hebben ze een veroordeling opgelopen wegens overdreven snelheid of rijden onder invloed en lopen ze daardoor een (tijdelijk) rijverbod op, een pak mensen trekt zich daar niets van aan.

Maximaal vier dagen nadat het vonnis officieel tot bij de veroordeelde is geraakt (meestal gebeurt dat via de wijkagent), moet hij of zij naar de griffie van de rechtbank zijn gegaan om op eigen houtje het rijbewijs in te dienen.

Maar daar wringt het schoentje: sommigen vertikken het om dat te doen.

‘Op elke zitting, waar ik ongeveer zeventig zaken behandel, gaan er telkens twee à drie dossiers over mensen die hun rijbewijs niet hebben binnengebracht’, zegt Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven en spreekbuis van die groep magistraten.

Een rijverbod is een vrij courante straf in politierechtbanken, waar mensen voorkomen die meer dan dertig kilometer te snel hebben gereden in de bebouwde kom, veertig kilometer daarbuiten of mensen die reden onder invloed van bijvoorbeeld alcohol.

Het verbod duurt minstens acht dagen en maximaal levenslang.

Uit cijfers die CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh opvroeg bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), blijkt dat de afgelopen drie jaar 36.052 mensen niet spontaan hun rijbewijs hebben ingeleverd.

Iets meer dan veertig procent daarvan (15.553 personen) werd daarvoor niet vervolgd en moest dus geen boete betalen voor die overtreding.

Vorig jaar is de toestand wel verbeterd: het aantal mensen dat niet zelf naar de griffie stapte, is in verhouding tot het totale aantal rijverboden gedaald.

In totaal werden er in de periode 2009-2011 421.650 verboden uitgesproken.


Zwaardere straf

‘De rechters raken gefrustreerd doordat veroordeelden structureel hun voeten vegen aan de verkeersregels én aan de straffen die ze daarvoor krijgen’, zegt Van den Bergh. ‘De combinatie van pakkans en straf moet voor afschrikking zorgen bij de bestuurders, maar het probleem is dat er in het wetboek geen sprake was van een straf voor mensen die hun ingetrokken rijbewijs niet inleveren.’

Vlak voor de zomervakantie keurde de Kamer wel een wet goed die daarvan een ‘volwaardige’ overtreding maakt. Er staat nu ook officieel een boete op, die maximaal 12.000 euro bedraagt. Tot hiertoe konden rechtbanken een maximumboete van 1.500 euro opleggen.


Moeilijk op te sporen

Helaas is het volgens politierechter Stinckens moeilijk om te weten te komen wie gehoorzaamt aan het vonnis en wie niet.

‘Als ze tijdens dat rijverbod toch rijden met hun rijbewijs en betrokken zijn bij een ongeval of een boete niet betalen voor gsm’en achter het stuur of foutparkeren, dan wordt hun gerechtelijk verleden uitgespit voor dat nieuwe dossier. Soms komt daarbij aan het licht dat ze op het moment van die nieuwe overtreding eigenlijk niet met de auto hadden mogen rijden.’


DS, 30-08-2012 (Nikolas Vanhecke)