PDA

Bekijk de volledige versie : Jongeren slaan buschauffeur in ziekenhuis


Jaan Vervoort
28th August 2012, 20:27
ZWIJNDRECHT/MELSELE - Een groep jongeren heeft maandagavond een buschauffeur van De Lijn in elkaar geslagen op de grens van Melsele en Zwijndrecht. Door het incident brak er een spontane staking uit. De politie bestudeerde intussen de camerabeelden van De Lijn en is op zoek naar een viertal daders.
De feiten gebeurden omstreeks 19.20 uur aan de terminus Melsele-Zwijndrecht. De buschauffeur werd geslagen en geschopt nadat hij een opmerking gaf over het feit dat jongeren met hun schoenen op de banken van de bus zaten. Vlak na het incident zetten de verdachten het op een lopen.

De buschauffeur raakte buiten bewustzijn en er moest een ambulance ter plaatse komen. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht intussen alweer naar huis. Hij liep verschillende kneuzingen op en is minstens een week arbeidsongeschikt.

Politie zoekt viertal daders

Na het incident troffen politiepatrouilles op verschillende plaatsen in de buurt kleine groepjes minderjarigen aan die voldeden aan de beschrijvingen van de verdachten. In totaal werden zeven jongeren opgepakt, maar zij mochten uiteindelijk beschikken. 'Er waren maandagavond onvoldoende elementen om hen te beschouwen als verdachten van de agressie', zegt Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket.

Het onderzoek wordt voortgezet door de politie van Zwijndrecht in samenwerking met de cel jongerencriminaliteit van de Antwerpse politie. Op de camerabeelden van De Lijn werden intussen een viertal daders geïdentificeerd. De verdachten zijn allen tussen de 14 en 16 jaar oud. Ze worden momenteel nog opgespoord.

Spontane actie in Waasland

Als gevolg van het incident rijden dinsdag nog amper bussen van De Lijn uit vanuit de stelplaats Sint-Niklaas. 'De directie heeft aan het personeel gevraagd weer aan het werk te gaan, maar ik heb niet de indruk dat de chauffeurs vandaag nog achter het stuur zullen plaatsnemen', zegt vakbondssecretaris Dirk Stautemas (ACOD-TBM). 'De emoties zijn te fel opgelaaid en iedereen doet zijn verhaal over de incidenten. Werkwilligen kunnen wel met een gerust gemoed aan de slag, het gaat om een solidariteitsactie en geen staking.'

Tijdens het overleg met de vakbonden beloofde de directie dat de gewonde chauffeur goed opgevolgd en begeleid zal worden. De Lijn wil daarnaast chauffeurs nog specifieker opleiden rond omgaan met agressie én er komt een hoffelijkheidscampagne bestemd voor de reizigers.

Tweede man ter ondersteuning?

'Er zijn ook afspraken over een nog betere afstemming tussen de controleurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen-Linkeroever', aldus Stautemas. 'Verder is er een vraag tot uitbreiding van de camera's. Nieuwe bussen zijn allemaal uitgerust met camera's, maar de oudere nog niet.' De vakbonden vragen ook om op risicolijnen een tweede man ter ondersteuning mee te sturen, zoals bijvoorbeeld in Gent. Ze pleiten er ook voor om agressie via het snelrecht aan te pakken.
Bron De Standaard

Mening:Tegenwoordig is er steeds meer geweld op de bus. Ik heb dit zelf meegemaakt een half jaar geleden. Jongeren sloegen een oudere man in mekaar omdat hij een terechte opmerking gaf of dat ze wat rustiger wilde zijn. Zo'n geweld kan echt niet door de beugel. Een bus is een openbaar en mag door eender wie worden gebruikt. Dus heb wat respect voor elkaar. Het is zeker en vast een goed idee om een tweede man ter ondersteuning mee te sturen maar anderzijds als er een groepje van 10 man opstapt en amok begint te maken zal de tweede man er niet aan kunnen doen. En agressie via snelrecht aanpakken heeft zeker en vast al mijn stem!