PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe stroomstoring India treft 670 miljoen mensen


Barst
31st July 2012, 18:28
Nieuwe stroomstoring India treft 670 miljoen mensen


Het elektriciteitsnetwerk in het noorden van India heeft het opnieuw begeven. Het is de tweede dag op een rij dat India te maken heeft met een immense stroomstoring. Gisteren zaten 300 miljoen mensen enkele uren zonder stroom. Vandaag zitten 670 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, zonder stroom. Het is de ergste stroomstoring in tien jaar tijd voor het land, meldt persbureau Reuters.


Geen metro’s in New Delhi

De vraag naar energie is de afgelopen jaren fors gestegen. Dit houdt verband met de groeiende economie. De nutsbedrijven zijn echter niet in staat aan de vraag te voldoen. Bovendien is de temperatuur in India hoger dan normaal, omdat de regentijd niet voor de verwachte afkoeling heeft gezorgd. Dit leidt er toe dat de vraag naar stroom verder toeneemt.

Drie elektriciteitsnetwerken in het noorden en oosten van India hebben het begeven. Ook de Indiase hoofdstad New Dehli is ook getroffen door de stroomstoring. Verkeerslichten gingen uit en de metro, die dagelijks door 1,8 miljoen mensen wordt gebruikt, reed niet meer.


‘Stroomstoringen remmen economische groei’

Stroomstoringen komen steeds vaker voor in India, schreef de buitenlandredactie van NRC Handelsblad gisteren in de krant. En dat zorgt dat de economische groei afzwakt. Volgens deskundigen heeft de stroomproductie de grens van haar capaciteit bereikt. De heeft hard gewerkt om meer elektriciteitscentrales te bouwen, maar heeft verzuimd het sterk verouderde hoogspanningsnet aan te pakken. Het kleine buurland Bhutan moest vandaag bijspringen om India uit de problemen te helpen.

De vele stroomstoringen hebben bijgedragen aan het afzwakken van de economische groei. Om tijdens stroomstoringen hun productie op peil te houden, zijn bedrijven aangewezen op dieselgeneratoren. Dat levert veel extra kosten op. Door de noodzaak steenkool uit het buitenland in te voeren, is het overheidstekort bovendien gestegen.


NRC.nl,31-07-2012