PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Bso is een wereld apart’


Barst
10th July 2012, 15:40
‘Bso is een wereld apart’


BRUSSEL - Beroepsleerlingen zijn misschien niet allemaal racisten die elke dag uren voor tv hangen, volgens een Leuvens onderzoek beantwoordt een meerderheid wel aan dat beeld.


‘Het beroepsonderwijs is een wereld apart’, laat onderzoeker Marc Hooghe van de KU Leuven zich ontvallen terwijl hij duiding geeft bij een breed onderzoek naar de opvattingen en gewoontes van 3.418 Vlaamse veertienjarigen.

Het was nochtans niet de bedoeling een vergelijking te maken tussen onderwijstypes, schrijven de onderzoekers in hun inleiding, maar dan hadden ze hun resultaten maar niet netjes moeten opsplitsen in algemeen, beroeps-, technisch en kunstsecundair onderwijs. En had professor Hooghe er niet zelf moeten over beginnen.

Uit het onderzoek leren we dat een gemiddeld veertienjarig meisje 480 facebookvrienden heeft en een jongen 362, dat slechts 16 procent van de jongeren bij geen enkele vereniging is aangesloten en dat ze zich meer Belg voelen dan Vlaming. Kso-leerlingen voelen zich aangetrokken tot Groen en bso-leerlingen tot Vlaams Belang.

Meer dan de helft van de bso-leerlingen zegt drie uur per dag naar tv te kijken, in het aso is dat maar één op de vijf. ‘Dat zou op zich geen probleem zijn’, zegt Hooghe, ‘als niet bovendien bleek dat ze vooral kijken omdat ze niets beters kunnen bedenken.’

Wantrouwen tegenover migranten hebben Vlaamse jongeren in elk onderwijstype. Meer dan de helft van de jongeren is het ermee ‘eens’ of ‘helemaal eens’ dat migranten de criminaliteit doen stijgen, onze levensstijl bedreigen, profiteren en dat ons land de migratie moet stoppen. Maar volgens Hooghe worden de felste standpunten tegen migranten – ‘helemaal eens’ – opnieuw bij het beroepssecundair genoteerd.

Volgens eerder onderzoek blijkt dat wie met diversiteit in aanraking komt, verdraagzamer wordt, maar dat wordt hier tegengesproken. In beroepsklassen is de diversiteit vaak groter dan elders, de kloof tussen leerlingen met een andere achtergrond evengoed. Volgens Hooghe is ‘leerlingen mengen’ duidelijk niet genoeg. ‘De sfeer waarin dat gebeurt, is belangrijker.’

Is het dan een probleem dat onze toekomstige bouwvakkers kritisch zijn voor migratie en weinig geneigd zijn tot samenleven? ‘Als we in IJsland leefden, allemaal witte IJslanders tussen andere witte IJslanders, was het misschien geen praktisch probleem. Maar die jongeren gaan straks op een diverse werkvloer moeten samenwerken. Het is toch iets om rekening mee te houden bij een onderwijshervorming: concentratie versterkt negatieve standpunten.’

De onderzoekers interviewden ook de ouders van alle deelnemende jongeren. Zo proberen ze te achterhalen waar de jongeren hun opvattingen vandaan halen. De resultaten daarvan zijn nog niet gepubliceerd, maar zien er ‘veelbelovend uit’. Volgend jaar worden dezelfde vragen nog eens gesteld. aan dezelfde jongeren, om te zien hoe hun standpunten evolueerden.


DS, 10-07-2012 (Wouter Woussen)