PDA

Bekijk de volledige versie : Syrië: ‘Mishandelingen op ongeziene schaal'


Barst
3rd July 2012, 17:56
‘Mishandelingen gebeuren op ongeziene schaal'


‘De Syrische geheime diensten gebruiken al decennialang dezelfde foltermethodes, maar vandaag gebeurt dat op een ongeziene schaal', zegt Human Rights Watch.


Al sinds de Syrische revolutie begon in maart 2011, ondervraagt Human Rights Watch (HRW) Syrische ex-gevangenen, families van overleden gevangenen, én overlopers van de geheime diensten. In het rapport ‘De folter-archipel' beschrijven die getuigen wat gevangenen doormaken: van slagen met stokken en kabels via het uittrekken van vingernagels tot elektrocutie (vaak op de geslachtsdelen) en het bewust overbevolken van cellen zodat gevangenen 24 uur per dag rechtop moeten staan. Verder zijn er doorheen de jaren specifieke foltermethodes ontwikkeld (zie illustraties).


Maar HRW wil vooral ook een idee geven van het grootschalige web van de Syrische geheime diensten — en hun ondergrondse cellencomplexen. De vier ‘hoofddiensten' zijn het Directoraat voor Politieke Veiligheid, het Algemene Directoraat voor Inlichtingen, de Militaire Inlichtingendienst en het Directoraat voor Inlichtingen van de Luchtmacht, elk met hun eigen lokale en regionale onderafdelingen. Ze moeten niet alleen de burgers maar ook elkaar in het oog houden.

De Standaard sprak met een van de hoofdonderzoekers van het rapport, op voorwaarde van anonimiteit. ‘Voor mijn eigen veiligheid', zegt ze.

In 1991 publiceerde HRW al een rapport over foltermethodes in Syrische gevangenissen. Wat is er sindsdien veranderd?

‘Ook toen al was er sprake van systematische folteringen door de verschillende Syrische veiligheidsdiensten. Maar de schaal waarop het nu gebeurt, is ongezien.'

U ondervroeg ruim tweehonderd getuigen. Maar het aantal Syriërs dat sinds vorig jaar in de cellen belandde, ligt veel hoger.

‘Sommige organisaties schatten de aantallen op 25.000. Deserteurs van de geheime diensten vertelden ons dat ze denken dat het ware cijfer tussen de 80.000 en 100.000 ligt. Onze methode was om mensen te vinden die intussen naar de buurlanden van Syrië zijn gevlucht, waar ze veiliger kunnen praten, aangevuld met interviews in Syrië, door onze eigen onderzoekers of via de telefoon.'

‘We concentreerden ons in dit rapport op de mensen die wisten waar ze werden gevangen gehouden — om zo dat web in kaart te brengen. Vele gevangenen worden gearresteerd, vier dagen geblinddoekt en gefolterd en dan ergens gedumpt in een straat. Ze hebben er geen idee van waar ze waren. Onze getuigen konden de gebouwen beschrijven waar ze, vaak maandenlang, vastzaten. Ze tekenden plattegronden, ook van hun cellen. We legden hun plattegronden voor aan deserteurs van de diverse geheime diensten, ter controle en voor bijkomende details.'

De diverse branches dragen vaak gevangenen aan elkaar over.

‘Er is geen duidelijke machtsverdeling tussen de diverse geheime diensten. Een gevangene van de Politieke Veiligheid gaat vaak verder naar de Militaire Inlichtingendienst en dan naar de Inlichtingendienst van de Luchtmacht – of omgekeerd. Telkens opnieuw worden ze gefolterd. Maar we hebben geen patroon ontdekt in die ‘uitwisselingen', alleen dat langdurig gevangenen doorgaans in de hoofdstad Damascus eindigen.'

Veel getuigen spreken over seksueel misbruik.

‘Syriërs spreken daar niet graag over, maar ze worden vaak naakt ondervraagd, geslagen op hun geslachtsdelen of daar onder elektrische stroom gezet. Enkele getuigen vertelden ons over verkrachting, zowel vrouwen als mannen, soms door agenten, soms met voorwerpen. Het punt is dat die praktijken in het hele land gebeuren, en het gaat niet om situaties in isolement: er zijn altijd meerdere agenten bij aanwezig.'

‘De regelmaat waarmee hetzelfde soort van folteringen voorkomt, in het hele land, bij verschillende geheime diensten, wijst op een georganiseerd patroon — een overheidspolitiek, wat wil zeggen dat het regime zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid.'


DS, 03-07-2012

Barst
6th August 2012, 21:13
Syrische premier vlucht naar Jordanië en loopt over naar de rebellen


De Syrische premier Riyad Hijab is met zijn familie gevlucht naar buurland Jordanië. Hij heeft de kant gekozen van de opstandelingen. Hijab steunt de 'revolutie' en zegt dat het regime oorlogsmisdaden en genocide pleegt, meldt zijn persoonlijke medewerker aan televisiezender Al Jazeera. Dat is de hardste klap voor het Syrische regime sinds de opstand begon.


Volgens een woordvoerder van de rebellen zijn nog twee andere ministers en drie legerofficieren met Hijab overgelopen. Van hen konden nog geen namen worden vrijgegeven, meldt AP.

'Het overlopen van premier Hijab laat zien dat de Syrische regering uiteenvalt', aldus een woordvoerder van de oppositiegroep de Syrische Nationale Raad tegen AFP. 'We verwelkomen het overlopen van Riad Hijab en alle andere civiele en militaire functionarissen'. Volgens hem laat dit zijn dat het regime van president Bashar al-Asssad steeds verder uiteenvalt. 'Dit is het begin van het einde.' Ook onafhankelijke waarnemers menen dat het regime van Assad afbrokkelt.


Ontslag

Syrië maakte eerder op de staatstelevisie bekend dat Hijab is ontslagen. Vicepremier Omar Ghalawanji werd benoemd om de regering tijdelijk te leiden.

President Bashar al-Assad benoemde Hijab, voorheen minister van Landbouw, na de verkiezingen op 23 juni als premier. Volgens de autoriteiten was dat een stap in de richting van politieke hervormingen. De oppositie verwierp het echter als schijnvertoning. Hijab gold als een loyaal lid van de Baath Partij van Assad. Hijab komt uit de opstandige regio Deir al-Zor in het oosten van Syrië. Dat gebied is het toneel geweest van bruut geweld door regeringstroepen.

Eerder vandaag werd het hoofdkantoor van de Syrische staatstelevisie getroffen door een aanslag. Op de derde verdieping ontplofte een bom, daarbij zijn slachtoffers gevallen.

In een reactie liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, weten de vlucht van Hijab eveneens te beschouwen als een teken dat het regime van Assad aan het 'afbrokkelen' is. 'Deze informatie toont aan dat de afbraak van het Assad-regime begonnen is. Ze tonen ook aan dat een onmiddellijk staakt-het-vuren noodzakelijk is tegelijk met het vormen van een overgangsregering zonder Assad', aldus Westerwelle.


Witte Huis

Een woordvoerder van het Witte Huis zei vandaag dat het overlopen van Hijab naar de rebellen, samen met vermoedelijk nog twee andere ministers, meer bewijs levert dat het Assad-regime aan het afbrokkelen is. De woordvoerder, die met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton door Afrika reist, riep andere hoogwaardigheidsbekleders en militairen in Syrië op om hetzelfde te doen.

Een andere woordvoerder van het Witte Huis liet AP vanuit Washington weten dat het overlopen van Hijab aantoont dat het 'momentum' voor de rebellen en het Syrische volk is. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS zei dat het een bewijs is dat het Syrische volk gelooft dat Assad's dagen geteld zijn. Volgens de woordvoerder is de snelste weg naar een oplossing wanneer Assad inziet dat zijn bevolking hem niet zal toelaten de macht nog langer uit te oefenen, zodat hij aftreedt en een overgangsregering kan aantreden.

Minister Clinton zal aanstaande zaterdag een tussenstop maken in Turkije om er te praten over de toestand in Syrië.


Blog Trouw, 06-08-2012