PDA

Bekijk de volledige versie : Doel 1 en 2 dicht, Tihange 1 langer open


Barst
3rd July 2012, 17:51
Doel 1 en 2 dicht, Tihange 1 langer open


Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) stelt in zijn uitrustingsplan voor om de kerncentrales Doel 1 en 2 te sluiten. Tihange 1, dat in 2015 eveneens dicht zou moeten gaan, mag tien jaar langer open blijven. Het plan wordt morgen besproken in de kern. Dat werd bekendgemaakt door Groen en Ecolo.


1. Kerncentrales

Wathelet stelt in het plan voor om de kerncentrales Doel 1 en 2, goed voor 900 MW, op 1 april 2016 te sluiten. De centrale Tihange 1, die volgens de wet op de kernuitstap eveneens moet sluiten, zou tien jaar langer open kunnen blijven. Die tussenoplossing moet mogelijk maken zowel een stroomtekort te vermijden als een overbelasting van het net.

De capaciteit van Tihange, eveneens 900 MW, wordt ter beschikking gesteld van de markt. De exploitant wordt daarvoor vergoed tegen een prijs die zijn kosten dekt aangevuld met een billijke marge.

Wathelet wil ook de datum waarop de andere kerncentrales moeten sluiten in de wet vastleggen, zodat er een einde komt aan de huidige onzekerheid.

De nucleaire taks moet na de herschikking herzien worden. Vandaag bedraagt die 550 miljoen euro. Na de sluiting of terbeschikkingstelling van 1.800 MW zou er nog tweederde van dat bedrag betaald moeten worden.


2. Strategische reserve

Staatssecretaris Wathelet wil ook een mechanisme invoeren dat producenten die een energiecentrale willen sluiten, verplicht hun installaties ter beschikking te stellen van de markt, bijvoorbeeld via een veiling. Als er geen overnemer gevonden wordt, kan de exploitant verplicht worden zijn centrale bedrijfsklaar te houden in een ‘strategische reserve’. Hij krijgt daarvoor een vergoeding.


3. Gascentrales

Daarnaast wil Wathelet ook de bouw van nieuwe, flexibele gascentrales promoten. Vandaag hebben investeerders het erg moeilijk met de hoge gasprijs en zakkende elektriciteitsprijzen. Gascentrales liggen bovendien steeds meer stil omdat de combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie volstaat om de vraag te dekken.

Daarom denkt hij aan een ondersteuningsmechanisme. Kandidaat-investeerders kunnen een offerte aanbieden voor de bouw van een nieuwe gascentrale. Het beste bod wordt ook verzekerd tegen een te lage rendabiliteit. Als die te laag zakt, wordt een vergoeding uitgekeerd.


Blog DS, 03-07-2012