Inloggen

Bekijk de volledige versie : De correcties


Barst
29th June 2012, 23:50
De correcties


Een nose job voor Sinterklaas en een liposuctie voor een goed rapport? Acht op de tien Belgische jongeren willen iets aan hun lichaam veranderen. Vijftien procent overweegt daarvoor plastische chirurgie. Natuurlijk! Mensen die zijn opgegroeid in het fotoshop-tijdperk willen ook zichzelf vormgeven. Programma's als Extreme makeover en Make me beautiful suggereren dat je als mens vrij over je uiterlijk kunt beschikken. Alles moet design zijn, het interieur én het exterieur.


Een weekje in Miami en je denkt dat iedereen in dezelfde fabriek is gemaakt. Strakke lijven, grote borsten, brede borstkassen. Vrouwen en mannen zijn objecten, geen persoonlijkheid te bekennen.

Ik zag laatst een jongeman met schaamhaar op zijn hoofd. Over zijn schedel liep een litteken van oor tot oor. Terwijl hij zwierig voortging, bekeek hij zichzelf glimlachend in een spiegelende etalage. Hij dacht waarschijnlijk: ik heb haar! Ik had zo'n medelijden met hem. Het leek wel alsof zijn scrotum als een badmuts over zijn hoofd was getrokken. De arts die deze operatie heeft uitgevoerd, verdient een celstraf. Het was pure verminking.

Het is niet omdat mensen een schoonheidsoperatie willen, dat ze daarom vrij handelen. Je moet in deze wereld als individu wel heel sterk in je schoenen staan, om je zelfbeeld niet te laten afhangen van een zogenoemd universeel, maar zeer beperkt schoonheidsideaal. Het is een grote stap voorwaarts dat de nieuwe regelgeving in België omtrent schoonheidsoperaties eist dat alleen gespecialiseerde dokters de ingrepen mogen uitvoeren en dat jongeren voortaan bij elke esthetische ingreep bij een psycholoog of psychiater zullen moeten langsgaan om de noodzaak en de gevolgen goed in te schatten.

Er is een groep plastisch chirurgen die op basis van uitgebreid onderzoek pleiten voor plastische chirurgie bij jongeren. Volgens hun bevindingen krijgen jongeren last van een laag zelfbeeld als ze niet de operatie ondergaan die voor hun gevoel noodzakelijk is. Ze zouden zich dan lelijk en ongeliefd voelen en dus is het maar beter dat ze de operatie wel ondergaan, zeggen de chirurgen.

Jonge mensen moeten leren met beperkingen om te gaan. Daarin schuilt uiteindelijk hun geluk. Dat je vrede hebt met wat de schepper je gegeven heeft. Vrijheid is niet je leven fotoshoppen naar een ideaal beeld, maar zijn wie je bent. Om te kunnen zeggen dat je moet leven naar het beeld dat God van je gegeven heeft, moet je natuurlijk wel eerst in God geloven. Een operatietje hier en daar kan je misschien een beter zelfbeeld geven, maar ervaring leert dat mensen die beginnen met aan zichzelf te sleutelen nooit uitgesleuteld raken, omdat ze nooit perfect zullen zijn.

Jonge mensen hebben in ieder geval nog een strakke huid. Hun ouders zeker niet meer. Ik woon in Berlijn vlak bij een Botox-to-go. Ik vind het fascinerend om te zien hoe de vrouwen, en soms ook mannen, naar buiten komen. Met een nieuw elan. Alsof ze de wereld met hun gladde gelaat opnieuw aankunnen. Wat kun je tegen zoveel monterheid hebben? Mijn moeder die ik nog nooit met natte haren heb gezien, ging vroeger net zoals veel vrouwen uit haar generatie iedere vrijdagmiddag naar de kapper. Ze vergat dat ze eigenlijk depressief was als haar haar weer gewassen en geföhnd was. Als ze nu nog zou leven, zou ze zeker naar de Botox-to-go gaan. Ze zou mensen uitlachen die daar moralistisch over zouden doen. Ze zou zeggen dat er belangrijkere zaken in het leven zijn om je druk over te maken. De Amerikaanse zangeres Cher, die het boegbeeld is van plastische chirurgie, wil niet eens over haar honderden operaties praten: ‘If I want to put my [breasts] on my back, it's nobody's business but my own.' Het is misschien een privézaak als mensen hun lichaam willen veranderen, maar dat verlangen is hen wel publiek – door de media – opgelegd.

In een pornomaatschappij moeten zelfs de genitaliën er aan geloven. Mannen willen alleen maar groter en vrouwen willen eruitzien alsof ze vijftien zijn. Als het boven niet lukt, dan wel beneden. Ik zag onlangs in een tijdschrift een kortingsactie voor een schaamplipcorrectie. Misselijk word ik ervan. Maar een vriend van mij kickt juist op oudere vrouwen die zo'n operatie hebben gehad. Omdat ze met hun stiksels meer op poppen lijken. De mens die zichzelf en de ander als een object beschouwt, hoopt te ontkomen aan alles wat menselijk is. Wat een illusie!


DS, 29-06-2012 (Oscar van den Boogaard)