PDA

Bekijk de volledige versie : Morsi opvolger van Mubarak


Barst
24th June 2012, 18:17
Morsi opvolger van Mubarak – ‘onduidelijk welke macht hij krijgt’


Buitenland Mohammed Morsi van de Moslimbroeders heeft de presidentsverkiezingen van Egypte gewonnen. Dat heeft de Egyptische kiesraad zojuist bekendgemaakt. Morsi kreeg in de tweede ronde van de verkiezingen 51,7 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn rivaal Ahmed Shafiq.


‘Volstrekt onduidelijk welke macht Morsi krijgt’

Het Egyptische leger heeft aangekondigd de macht op 30 juni over te dragen aan de nieuwe president, maar als dat gebeurt is het volstrekt onduidelijk wat de macht zal zijn van Morsi. Buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Met de ontbinding van het parlement heeft het leger de macht naar zich toegetrokken. Het is überhaupt nog niet duidelijk welke bevoegdheden de president krijgt. Wordt het een ceremoniële functie of krijgt hij echt uitvoerende taken? Dat moet worden vastgesteld in de grondwet die nog moet worden geschreven en waar het leger streng op toeziet.

Wanneer die grondwet er gaat komen is ook nog onduidelijk. Zo is er nog geen overeenstemming over de raad die de grondwet gaat schrijven. Het is dus nog volstrekt onhelder wat daadwerkelijk de macht wordt van Morsi, maar het leger zal er alles aandoen om zoveel mogelijk macht proberen te houden.”


Feest op Tahrir-plein

Op livebeelden van Al Jazeera was te zien hoe aanhangers van Morsi op het Tahrir-plein massaal feest vierden na de uitspraak van de kiesraad.


Blog NRC, 24-06-2012 (Lex Boon)