Inloggen

Bekijk de volledige versie : Nog twee uur wiskunde en amper Nederlands


Barst
23rd June 2012, 15:37
Nog twee uur wiskunde en amper Nederlands


GENT - Geen B-attest of Latijn meer, en amper nog wiskunde en talen: een controversieel voorstel voor een lessenrooster in de eerste graad secundair.


Luc Heyerick, het hoofd van het departement onderwijs en opvoeding van de stad Gent, pleit in het lessenrooster dat hij voorstelt voor een duidelijke nadruk op ‘zelfstandig werk'. Met zijn alternatief speelt hij in op de plannen van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) om de B-attesten in de eerste graad secundair af te schaffen (DS 21 juni).

‘Die acht uren zelfstandig werk per week zijn niet gericht op één specifiek vak', zegt Heyerick. ‘De bedoeling is dat de leerlingen tijdens die momenten alleen, of in kleine groepjes, werken onder begeleiding van hun klastitularis. Er zullen er zijn die bezig zijn met Engels, terwijl anderen vraagstukken wiskunde oplossen. Vandaag blijft alles telkens binnen de grenzen van het lesuur van dat ene vak, waardoor leerkrachten minder kunnen inspelen op de diversiteit binnen een groep.'

Tijdens die ‘zelfstandige' uren leren de scholieren hun werk organiseren, hoe ze hun bevindingen moeten noteren, informatie opzoeken... Volgens Heyerick gebeurt de verwerking van de leerstof nu ook te veel buiten de schooltijd. Door zijn rooster hebben de leerlingen in elk geval minder huiswerk.

Heyerick: ‘Wat is het gevolg van een B-attest? De leerling zoekt een andere richting op. Maar met dit uitgebreide systeem is heroriëntatie eigenlijk niet nodig. De studiekeuze na de eerste graad zal beter zijn, omdat leerlingen ontdekken waar ze goed en minder goed in zijn. Na het eerste jaar start het watervalsysteem dus nog niet.'

Morgen al dit plan invoeren is onmogelijk omdat elke middelbare school werkt volgens min of meer dezelfde opdeling van lessen. Maar over twee jaar, als Smet de eerste graad secundair wil verbreden, is het in theorie wel toepasbaar.

Alles samen wordt er zes uur besteed aan moderne talen. Een pak minder dan nu, maar dat wordt opgevangen door dat zelfstandig werk.

Voor Latijn en Grieks is er helemaal geen plaats meer in het plan. ‘De belangstelling voor die talen neemt af en volgens mij is het niet zo erg om de start van die lessen twee jaar uit te stellen. Vier jaar Latijn is voldoende. In het eerste jaar secundair is de groep leerlingen veel te divers om iedereen Latijn te kunnen geven.'

Ook opvallend is de verdubbeling van het aantal uren lichamelijke opvoeding. ‘We horen altijd dat de gezondheid van onze jongeren erop achteruitgaat', zegt Heyerick. ‘Vier uur lichamelijke opvoeding per week kan dat misschien een beetje oplossen. Maar ik ben me ervan bewust dat die bijkomende lesuren (in totaal zou een lesweek uit 34 uur bestaan, red.) geld kosten. In die zin is die verdubbeling van de uren sport misschien minder essentieel in dit voorstel.'

In zijn stad was Heyerick een van de voortrekkers van het Freinet-onderwijs. Het hoeft niet te verwonderen dat zijn scenario voor het secundair sterke gelijkenissen met dat onderwijssysteem vertoont. ‘Misschien slaat het zelfs nog beter aan omdat leerlingen van het middelbaar beter in staat moeten zijn om zelfstandig te werken', denkt Heyerick.


DS, 22-016-2012