Inloggen

Bekijk de volledige versie : Belg laat derde wereld los


Barst
21st June 2012, 21:11
Belg laat derde wereld los


BRUSSEL - Steeds minder Belgen vinden dat het geld voor ontwikkelingshulp goed besteed wordt. De groep die vindt dat het budget moet verminderen, neemt snel toe.


De populariteit van hulp aan de derde wereld bij de Belgische bevolking is de jongste jaren sterk gedaald. Tot die conclusie komt onderzoeker Ignace Pollet van het Leuvense Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) op basis van een enquête bij 1.700 mensen. ‘De empathie tegenover de armoede in het Zuiden blijft aanzienlijk, maar de zienswijze dat het Noorden nu nog schuld heeft aan de armoede in de derde wereld, wordt afgewezen', zegt Pollet, die op opvallende resultaten botste.

Nog maar 8,6% vindt dat geld voor ontwikkelingshulp goed besteed wordt – een stuk minder dan de 16,6% bij een gelijkaardige peiling in 2010. De groep die de indruk heeft dat de middelen slecht of zeer slecht besteed worden, is gegroeid van 28 naar 39 procent.

Terwijl in 2007 nog zes op tien Belgen zelf donateur waren, is dat in 2012 nog slechts één op de drie. Positief voor de sector is wel dat zij die geven, meer geven dan vroeger. ‘De opbrengsten uit onze campagne zijn in 2011 nog licht gestegen', zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11.

Ruim 44% vindt dat het Belgische budget voor ontwikkelingshulp moet verminderen. De stijging is opmerkelijk tegenover 2010 (28%), tegenover vijf jaar geleden is hier zelfs sprake van een verviervoudiging.

Volgens Ignace Pollet leidt de aanhoudende crisissfeer ertoe dat men zich meer terugplooit op de eigen omgeving en minder bekommerd is om het ‘leed van veraf'. ‘Uit de groepsgesprekken bleek duidelijk dat de verminderde koopkracht en de bezorgdheid om de toekomst een negatief effect hebben.'

Ook de ontkerkelijking speelt mee: praktiserende gelovigen blijven het meest overtuigd van het belang van solidariteit, maar precies die groep kalft af. Maar ook de sector zelf zit met een probleem: ‘De perceptie dat echte resultaten van de decennialange inspanningen uitblijven, een gebrek aan transparantie binnen de sector en de neiging van de media om negatieve feiten in beeld te brengen, maken dat ontwikkelingssamenwerking als instrument zelf ter discussie wordt gesteld.'

Is er een oplossing? Ja, zegt Pollet: ‘De ontwikkelingsorganisaties moeten beter communiceren met de bevolking over hoe ze het geld besteden, en een betere mediastrategie hanteren om ook positieve resultaten onder de aandacht te brengen.'

hiva.kuleuven.be/nl


DS, 21-06-2012