PDA

Bekijk de volledige versie : Amnesty International streng voor Belgische asielbeleid


Jaan Vervoort
14th June 2012, 01:26
In het Amnesty-rapport over de toestand van de mensenrechten in de wereld, wordt het Belgische asielbeleid op de korrel genomen. Daarnaast wordt ook het Belgisch boerkaverbod bekritiseerd. En niet alleen het Belgische asielbeleid moet het ontgelden. Heel Europa krijgt een fikse veeg uit de pan.
De mensenrechtenorganisatie besteedt in het rapport aandacht aan de Belgische opvangcrisis. 'De overheden laten vele asielzoekers nog altijd dakloos en in armoede leven', zo stelt Amnesty International.

Tussen oktober 2009 en einde 2011 werden 12.00 asielzoekers, onder wie ook kinderen, de toegang tot het officiële opvangsysteem ontzegd. 'Zij bleven achter zonder onderdak of medische, sociale of juridische bijstand', luidt de kritiek.

Ook klaagt de organisatie aan dat België afgelopen jaar minstens twee keer geprobeerd heeft om, enkel op basis van diplomatieke garanties, buitenlanders uit te wijzen naar een land waar de betrokkenen te maken kunnen krijgen met foltering of mishandeling.

Voorts stelt Amnesty dat er in ons land sprake is van religieuze discriminatie. 'Mensen die islamitische symbolen of kledij dragen, worden vooral getroffen door discriminatie wanneer ze toegang tot een job wil krijgen', luidt het.

Ten slotte ligt ook het verbod op gezichtsbedekkende kledij onder vuur. 'Hoewel hij neutraal geformuleerd werd, lijkt de wet zich te richten op het dragen van volledig gezichtsbedekkende sluiers.'

'Grensbewaking is voor Europa grotere prioriteit dan mensenlevens redden'

Niet alleen België krijgt een veeg uit de pan, heel Europa moet eraan geloven. Volgens Amnesty International hechten de regeringen in Europa meer belang aan het afsluiten van hun grenzen dan aan het redden van mensenlevens.

'Europa slaagt er vandaag niet in om de rechten van migranten, asielzoekers en vluchtelingen te respecteren', meldt de mensenrechtenorganisatie. 'Vijandigheid is wijdverspreid en mishandeling wordt vaak niet gemeld.'

Nog volgens het rapport verdronken alleen al in 2011 minstens 1.500 vluchtelingen die geprobeerd hadden om per boot de Europese kust te bereiken. Sommige van die sterfgevallen konden voorkomen worden als er sneller een reddingsoperaties was ingezet.

In plaats van maatregelen te nemen om die sterfgevallen te voorkomen, heeft Europa ingezet op strengere grenscontroles, zo klaagt Amnesty aan. Zo hebben de Europese landen de afgelopen tien jaar in toenemende mate geprobeerd om te voorkomen dat mensen vanuit Afrika per boot het Europese continent konden bereiken, zo stelt het rapport.

Er werd daarom een reeks van grenscontroles ingevoerd, niet enkel op het eigen grondgebied, maar ook in andere landen of op zee.

'Voor de EU is het versterken van de Europese grenzen duidelijk belangrijker dan het redden van levens', zegt Nicolas Beger van Amnesty International aan de Amerikaanse krant The Washington Post.

'Door de pogingen om illegale immigratie tegen te gaan, hebben de Europese landen grensmaatregelen buiten de Europese grenzen ingesteld, zonder rekening te houden met het menselijke aspect', luidt de strenge conclusie.
Bron: De Standaard
Mening:Het is goed zoals er een organisatie als Amnesty-International. Maar ik denk dat België wel al een groot en goed asiel beleidt heeft. Maar België kan ook niet elke immigrant helpen! De toestroom is enorm groot en er wordt heel veel gedaan om deze mensen in nood te helpen maar onze asielcentra's zitten namelijk al supervol. Het boerka verbod steunt op het feit dat iedereen identificeerbaar is. Niet op discrimintatie van geloof.