PDA

Bekijk de volledige versie : On line studentenwetswinkel


Barst
16th November 2005, 00:57
Leuvense studenten beginnen on line wetswinkel


Het idee van gratis juridisch advies verstrekt door studenten duikt weer op, dit keer in een 21ste-eeuwse versie. Op de website Juridisch Forum kunnen mensen met uiteenlopende vragen terecht.


,,Ik krijg van familieleden en vrienden voortdurend vragen over juridische kwesties'', zegt Bart Demyttenaere, vierdejaarsstudent rechten aan de Universiteit van Leuven. ,,Dat wijst er toch op dat de drempel om naar een advocaat of notaris te stappen voor heel wat mensen nog te groot is.''

Met enkele medestudenten startte Demyttenaere een on line discussieplatform, het Juridisch Forum . Het is de bedoeling dat mensen er een eerste antwoord krijgen op een juridische vraag waarmee ze worstelen.

Gisteren bijvoorbeeld kon je op de website lezen wat het verschil is tussen huur (algemene term) en pacht (enkel van landbouwgronden). Of wat het begrip 'tergend en roekeloos geding' betekent.

Webmaster Demyttenaere: ,,Ik daag je uit: probeer eens via de zoekmachine Google te vinden wat het begrip betekent. Je vindt het nergens. Veel mensen weten niet bij wie ze met die vragen terechtkunnen.''

,,Het is niet onze bedoeling in de plaats te treden van advocaten of notarissen. We geven geen afgewerkt juridisch advies voor een concrete casus. We willen de mensen wel wegwijs maken, tonen bij wie ze terechtkunnen.''


Jullie zijn vrijwilligers. Zal jullie initiatief niet stilvallen tijdens de examenperiodes?

Neen. Ik heb het idee al eens bekendgemaakt op de website van het Vlaams Rechtsgenootschap en er kwamen ontelbare reacties op van medestudenten. Ze zijn er allemaal erg enthousiast over dat ze hun theoretische kennis kunnen toetsen aan de reële vragen die bij de mensen leven.


Welke vragen hebben jullie tot nu binnengekregen?

We zitten vier dagen on line en het gaat vooral over juridische termen waarvan de betekenis onbekend is. En ook om aangelegenheden die de notaris kan oplossen. De drempel om naar een notaris te stappen is klaarblijkelijk nog groter dan die naar de advocaat. We krijgen ook veel vragen over huurgeschillen. Bij de Leuvense wetswinkel kan je op woensdag gratis huuradvies krijgen. Wij zijn een soort ,,on line wetswinkel''. De drempel is daardoor nog lager. Al wat je moet hebben is een computer.


Niet iedereen heeft een computer.

Dat is waar. Wij geven gratis een eerste advies. We doen aan eerstelijnsbijstand, zoals dat heet. We worden gecoacht door twee advocaten, een notaris-medewerker en een fiscalist. Zij willen niet dat hun identiteit wordt bekendgemaakt omdat ze met dit initiatief geen publiciteit willen maken. Zij staan wel in voor de kwaliteit van de antwoorden.

www.JuridischForum.be

www.wetswinkel-leuven.be


DS, 15-11-2005 (Filip Verhoest)