Inloggen

Bekijk de volledige versie : Di Rupo: 'Europa moet geen raad geven aan Griekenland'


nic.andriessen
14th May 2012, 10:39
De Europeanen moeten in volle economische en politieke crisis proberen te vermijden om raad te geven aan Griekenland. Dat zegt premier Elio Di Rupo in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung van maandag.

"Griekenland is een onafhankelijk land. De partijen moeten zelf een regering vormen. Wij Europeanen moeten ons onthouden van alle raadgevingen", aldus de premier. "We geloofden dat Griekenland op de goede weg was met de Europese hulp en met een overgangsregering. Nu hebben de Griekse burgers dat alles met hun stem afgestraft. De situatie is ernstig voor de hele eurozone."

Di Rupo verzekerde ook dat Europa de Griekse politici de tijd moet gunnen om een regering te vormen. "In Duitsland zijn het twee partijen die onderhandelen over de vorming van een regering. In België hebben we zes partijen. En in Griekenland zijn er minimum drie partijen, dat heeft tijd nodig. We moeten hen die tijd gunnen."

De voorman van Radicaal Links, Alexis Tsipras, wees zondag de vorming van een brede coalitie in Griekenland af. Conservatieven, socialisten en Democratisch Links beschikken samen over 168 van het 300 zetels tellende parlement en kunnen ook zonder zijn partij proleemloos regeren, zei Tsipras.

Eerder was een eerste crisisvergadering van de grootste partijen onder leiding van president Karolos Papoulias na anderhalf uur zonder concreet resultaat ten einde gelopen.

Bron: De Standaard

Mijn mening:
Hier ben ik het eigenlijk niet mee eens. Europa kijkt met argusogen naar wat er met Griekenland zal gebeuren. Ik vind het niet meer dan logisch dat de EU raadgevingen geeft aan Griekenland. Griekenland is inderdaad een onafhankelijk land, Griekenland heeft inderdaad eigen partijen die in staat zijn om het land te herstellen, maar we hebben gezien wat die onafhankelijkheid met het land gedaan heeft de afgelopen jaren. Begrotingscijfers die uit de pan swingen, torenhoge staatsschulden, ... Dat is dan de keerzijde van de 'onafhankelijkheid'. Griekenland leent ook veel geld van de EU, dus ik vind dat zij zich ook naar de regels van de EU moet schikken. De tijd moet gegeven worden, dat klopt, té hoge druk is ook weer niet goed. Maar een raadgeving zou is toch wel op zijn plaats, vind ik.

Maximous
14th May 2012, 11:36
De EU (lees: Duitsland en Frankrijk) leggen te strenge maatregelen op voor Griekenland. Het land moet zo'n drastische besparingen doorvoeren dat het land in rep en roer staat. Zelfs met zelfmoorden tot gevolg. Di Rupo ziet in dat deze drastische besparingen weinig uithalen. Het land moet nu de tijd krijgen om een regering te vormen zonder dat de EU hier zich al te veel mee bemoeit. Als de regering uiteindelijk is gevormd, mag de EU zich wel moeien met Griekenland, maar verder blijven besparen, lijkt mij geen optie voor Griekenland.

stef.colebunders
14th May 2012, 11:59
Ik begrijp wel dat Di Rupo hen de tijd wil geven om een regering te laten vormen. Het lijkt mij onmogelijk om een regering te vormen met zoveel kleine partijtjes waar vervolgens nog eens Europa op staat te kijken wat wel of niet kan. Ik ben van mening dat ze Griekenland de tijd moeten geven om een regering te vormen om vervolgens met die gevormde regering te bekijken wat wel en niet mogelijk is.
Tenslotte ben ik het niet helemaal akkoord met wat Nic zegt. Griekenland heeft zichzelf weliswaar naar de afgrond geleid maar wel met serieuze hulp van Europa. Het is mee de verantwoordelijkheid van Europa dat Griekenland momenteel zo diep zit. Wanneer je zulke landen als Griekenland laat lenen aan dezelfde garanties als Duitsland vraag je om problemen.