PDA

Bekijk de volledige versie : Goed Beleid?


Barst
14th October 2004, 00:30
Hoe werk je een tekort weg?


BRUSSEL - Bij de start van de begrotingsonderhandelingen moest nog een gat van enkele miljarden euro worden dichtgereden. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Zes trucs. En zes tips.


1. Zeg dat sommige uitgaven overschat zijn.
De bijdrage van ons land voor de EU was blijkbaar te hoog ingeschat. Voor 2005 is er 250 miljoen afgeknepen.
Tip : Als minister van Begroting kan je sommige uitgaven op voorhand overdrijven. Onderhandelaars kunnen dan wat schrappen en krijgen op die manier de indruk dat ze vorderen.

2. Voer nieuwe inkomsten (belastingen) in.
In dit geval: meer bijdragen op bedrijfswagens (155 miljoen euro), hogere accijnzen op tabak (155 miljoen), een verhoging van de beurs- (75 miljoen) en ecotaksen (130 miljoen). Vul het ontbrekende gat met ,,een betere bestrijding van de fiscale fraude''. Geen mens controleert achteraf of dat geld is opgehaald.
Tip : Omschrijf bijkomende lasten als een ,,uitbreiding van bestaande maatregelen'' en niemand kan zeggen dat je de belastingen verhoogt.

3. Stel beloofde maatregelen uit.
De verhoging van de aftrekbaarheid van restaurantkosten (van 50 tot 75 procent) wordt niet over 2 maar over 3 jaar gespreid.
Tip : Haal externe omstandigheden aan voor het uitstel. In dit concreet geval het feit dat het ,,nog niet mogelijk is gebleken met de Horeca een convenant te sluiten''.

4. Laat andere overheden betalen.
Dit keer zijn het niet de gemeenten, maar de deelstaten die wat moeten ophoesten. Zij betalen voortaan een werkgeversbijdrage van 13,07 procent op het vakantiegeld van hun personeel (100 miljoen euro).
Tip : Neem op een domein waarin je eerst hebt gegeven. Door het Lambermontakkoord gaat er immers een pak meer geld naar de regio's. Wie veel krijgt, moet met andere woorden niet klagen als hij een beetje moet teruggeven.

5. Verkoop de meubels van anderen.
De terreinen van de NMBS moeten de schatkist 450 miljoen opleveren.
Tip : Omschrijf een uitverkoop als ,,activering van het patrimonium''.

6. Wat overblijft, laat je betalen door het toch al onderkomen apparaat van de staat.
De werkingsmiddelen van de departementen dalen met 0,7 procent (200 miljoen).
Tip : Zwaar snoeien op een departement lokt altijd protest uit. Neem overal een beetje weg, dat levert overal een beetje protest en nergens opstand op.



13/10/2004 (ste/g.teg)

©Copyright De Standaard

Davy V.H.
14th October 2004, 00:36
Hehe... politiek en goochelarij. Ik zie de gelijkenissen. :D