Inloggen

Bekijk de volledige versie : Afrika zit op enorm reservoir van water


willem.van.huffel
21st April 2012, 11:38
Afrika zit op enorm reservoir van water

Afrika zit op een omvangrijke voorraad water, genoeg om de behoefte van het continent te dekken. Dat zeggen Britse wetenschappers die voor het eerst het grondwater van het continent nauwkeurig in kaart hebben gebracht. Maar niet al dat water is even makkelijk naar boven te halen.

De ondergrondse capaciteit is honderd keer groter dan de hoeveelheid water die elk jaar door de Afrikaanse rivieren vloeit, schrijven onderzoekers van de British Geological Society en University College Londen in hun studie. "De grootste hoeveelheden bevinden zich in grote watervoerende grondlagen in Noord-Afrikaanse landen als Libië, Algerije, Egypte en Soedan." Een groot deel van het grondgebied van deze landen bestaat uit woestijn.

Het grondwater bevindt zich daar diep in de bodem, op meer dan 250 meter onder de oppervlakte. Dat maakt de waterwinning uiterst kostbaar, want "water op diepten groter dan 50 meter is niet eenvoudig te bereiken met handpompen", stelt onderzoeksleider Alan McDonald. Ook het vermogen waarmee water opgepompt kan worden is van belang; dat hangt af van de samenstelling van de bodem. Om een flinke akker te irrigeren, moet een bron 50 liter water per seconde produceren. Een handpomp levert 0,1 tot 0,3 liter per seconde.

Er is nog een reden waarom je niet overal in Afrika het water onbegrensd aan de bodem kunt onttrekken, zegt Rens van Beek, universitair docent geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. "Het water wordt niet op een natuurlijke wijze aangevuld: het water in de bodem onder de Sahara is 5.000 jaar geleden opgesloten geraakt. Door daar te pompen, wordt het water uiteindelijk onbereikbaar." Het is, zegt Van Beek, deels een filosofische kwestie. "Net als de vraag of je nu alle olie moet opgebruiken of nog wat bewaren voor de toekomst."

De grootste verdienste van de studie, zegt Van Beek, is dat de Britten de ondergrondse watervoorraden voor het eerst in tastbare cijfers vastleggen. Ze hebben het waterhuishoudkundig boekje van Afrika volledig gemaakt. "Dat is van belang voor het aanpakken van de waterschaarste."

300 miljoen Afrikanen hebben geen toegang tot betrouwbaar drinkwater. 60 procent leeft op het platteland; van hen is 80 procent afhankelijk van wat natuurlijke bronnen en putten aan water leveren. Maar 5 procent van het land dat geschikt is voor landbouw, wordt bevloeid. De hoeveelheid beschikbaar water schommelt sterk omdat er zich soms lange perioden van droogte voordoen. In die gevallen zou grondwater een tijdelijke reserve kunnen vormen.

Hoe bruikbaar al het grondwater is voor consumptie, is ook onzeker. "Er zijn onvoldoende gegevens om van de kwaliteit een inschatting te maken", stelt de studie.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5377/Extreme-Aarde/article/detail/1426829/2012/04/21/Afrika-zit-op-enorm-reservoir-van-water.dhtml
(+ kaartje grondwater van Afrika)

Mening:
In principe zouden mensen in Afrika dit water kunnen gebruiken om veel van hun problemen te beëindigen zoals de gevechten tussen de mensen voor de controle over water. Uiteindelijk is het toch niet zo simpel. Er staan al verscheidene redenen in dit artikel waarom ze dit water misschien niet kunnen gebruiken. Het ligt te diep om snel een gewone waterpomp te installeren, een gewone pomp is niet sterk genoeg om genoeg water boven te halen voor landbouw, hoe is de kwaliteit van het water en wat voor mij het belangrijkste is, het is geen permanente oplossing.
Als de Afrikanen dit water gaan gebruiken dan worden ze afhankelijk van dit water. Dit water zal dan uitgeput geraken want het kan niet terug aangevuld worden. Dan hebben we waarschijnlijk nog een groter probleem. Mensen die dan eindelijk een soort leven hebben opgebouwd, gaan terug vallen naar hun eerste toestand waar ze geen water hebben. Dit kan al dan niet weer een conflict doen ontstaan over het resterende grondwater als gevolg. Dus uiteindelijk kan het water op korte termijn veel voordelen geven voor de Afrikanen, maar op lange termijn kan het veel grotere nadelen geven.