PDA

Bekijk de volledige versie : Franse onderzoekers leren apen spellen


jens.rymen
13th April 2012, 13:24
Moet je een taal kunnen spreken om ze te kunnen lezen? Neen, volgens een groep Franse onderzoekers die bavianen geleerd hebben, correct gespelde woorden te onderscheiden van fout gespelde woorden.
Dan, de beste leerling van het zestallige bavianenklasje, kon op anderhalve maand 308 woorden ontdekken in de totaal 8.000 juist gespelde woorden die hij te zien kreeg. De bavianen kregen op een scherm vierletterige Engelse woorden te zien. Op dat scherm moesten ze aanduiden of die woorden al dan niet correct gespeld waren. Na elk goed antwoord kregen ze een kleine beloning.

Elke aap ondernam ongeveer 50.000 pogingen. In het begin kregen ze vaker juist gespelde woorden te zien. "Na een paar dagen al konden ze van goed op elkaar lijkende woordvormen zeggen welke juist gespeld waren", zeiden Jonathan Grainger en Joël Fagot, twee van de onderzoekers. Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science publiceerde donderdag de resultaten.

Nadat ze de spelling van een tiental woorden kenden, begonnen ze ook het verschil te kennen tussen goed en slecht gespelde woorden, zonder ze eerder al gezien te hebben. "Dat toont aan dat ze ook de bestaande en onbestaande lettervolgordes verworven hebben", gaan de onderzoekers verder.

Hoe minder een vorm lijkt op een bestaand woord, hoe vaker de bavianen beseffen dat die vorm niet correct is. Ook bij de mens is dat het geval. Daaruit besluiten de onderzoekers dat lezen eerder een visuele ontleding is dan lettergreep per lettergreep, op basis van de taal, de woorden te behandelen.
_________________
Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1153054/franse-onderzoekers-leren-apen-spellen.aspx

Eigen mening: een mooi artikel dat aansluit bij de taak rond leerpsychologie bij OPO PDV 4.
"De bavianen kregen op een scherm vierletterige Engelse woorden te zien. Op dat scherm moesten ze aanduiden of die woorden al dan niet correct gespeld waren. Na elk goed antwoord kregen ze een kleine beloning." De meest voorkomende reactie op ongewenst gedrag is een bestraffing. Straf onderdrukt echter alleen maar het ongewenst gedrag en leidt niet automatisch tot gewenst gedrag. Straf kan gewenst gedrag zelfs geheel blokkeren. Het belonen van gewenst gedrag is veel effectiever bij het bestrijden van ongewenst gedrag en het tot stand brengen van gewenst gedrag. (van der Veen & van der Wal, 2008)

Bart.Wielockx
16th April 2012, 14:20
Goed gevonden Jens. Naast de koppeling met onze onderwijsvakken is dit ook een prachtig voorbeeld om aan te tonen dat dieren ook over een zekere intelligentie beschikken. Dat we een hond kunnen aanleren om te zitten of een pootje te geven is ons allemaal bekend, maar dit voorbeeld sluit veel beter aan bij de "menselijkheid" van sommige dieren.