PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Veel artsen op hoogte van wetenschapsfraude’


Barst
11th April 2012, 16:42
‘Veel artsen op hoogte van wetenschapsfraude’


Een op de zeven artsen heeft met eigen ogen gezien dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen. Bijna een kwart heeft weleens meegemaakt dat resultaten werden bewerkt om het gewenste resultaat te krijgen. Eenzelfde aantal artsen zag collega’s alleen gegevens gebruiken die de onderzoeker goed uitkwamen.


Dat concludeert artsenblad Medisch Contact op basis van enquête onder achthonderd huisartsen, medisch specialisten en andere geneeskundigen. Van de ondervraagden ziet een op de drie weleens dat aan de lijst van auteurs van een wetenschappelijk artikel iemand werd toegevoegd die niets met het onderzoek te maken had.

De medici zeggen zelf nieuwe wetenschappelijke inzichten niet direct in de praktijk te gebruiken. Een ruime meerderheid past deze pas toe als ze zijn vastgelegd in professionele richtlijnen.

Sinds vorig jaar is er veel te doen om sjoemelende hoogleraren. In september bleek dat Diederik Stapel jarenlang onderzoeksdata bedacht en in tientallen gevallen zelf de resultaten verzon. Daarna kwamen ook andere fraudezaken aan het licht. NRC Handelsblad schreef vorige maand al dat staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs (VVD) laat onderzoeken hoe de academische wereld kan worden beschermd tegen wetenschapsfraude.


Blog NRC, 11-04-2012 (Jules Seegers)

jens.rymen
11th April 2012, 22:54
Bij het lezen van dit artikel breekt mijn "wetenschapshart". Het verzinnen van resultaten bij een onderzoek om ervoor te zorgen dat je een mooie conclusie kan trekken vind ik schandalig. Deze onderzoeken worden dikwijls gepubliceerd in hoog aangeschreven vaktijdschriften, dit soort artikels maken dat de betrouwbaarheid van deze tijdschriften enorm hard daalt.
Om even hierop door te gaan, deze "valse" onderzoeken kunnen aanleiding geven tot nieuwe onderzoeken waarbij foute startveronderstellingen worden gemaakt. Hierdoor kunnen vele onderzoeken hun wetenschappelijke waarde verliezen.
Mensen die dit soort praktijken ondernemen zouden ze zwaar moeten bestraffen.

Gianni.Claes
12th April 2012, 15:28
Ik sta hier Jens' mening bij, het is gewoon schandalig dat onderzoekers dergelijke dingen doen en hiermee halen ze hun hele geloofwaardigheid onderuit.
Ik was wel blij te lezen dat de artsen de nieuwe 'inzichten' niet meteen toepassen, want wat er meteen in me opkwam was "Wat als het hierdoor foutloopt bij de patiënten? Dit neemt enorme risico's met zich mee."
Het is belangrijk dat hier dringend iets aan gedaan wordt.