PDA

Bekijk de volledige versie : Gebed om vervloeking is niet illegaal


Barst
10th April 2012, 17:02
Rechter VS: gebed om vervloeking is niet illegaal


Aan God vragen om een iemand kwaad te doen is geen laster. Ook het oproepen tot dergelijk gebed is legaal, oordeelde een rechter in de Amerikaanse stad Dallas vorige week. Hij liet zich uit over een rechtszaak rond een voormalig marine-priester.


De geestelijke, Gordon Klingenschmitt, had op zijn website opgeroepen om een leider van een joodse organisatie en diens familie te vervloeken. Hij gebruikte onder meer psalm 109, waarin psalmist David aan God vraagt om zijn vijand te doden en diens vrouw en kinderen te vervloeken.

Het gebed zou onderdeel zijn geweest van een lastercampagne die Klingenschmitt tegen zijn slachtoffer Mikey Weinstein voerde. Weinstein ontving volgens een regionale krant meerdere doodsbedreigingen. De voorganger of zijn volgelingen zouden ruiten kapot hebben geschoten en skeletten van dieren voor zijn voordeur hebben gelegd.


Codetaal

Volgens de rechter is niet bewezen dat het gebed verband hield met die campagne. Weinstein, die beroep aantekent, noemt de gebeden 'codetaal voor het oproepen tot moord'. De psalmvloek lijkt wat hem betreft meer op de fatwa's van radicaal-islamitische geestelijken dan op een regulier christelijk gebed.

De psalm in kwestie beleeft sinds enkele jaren een opleving, meldt Religious News Service. Enkele opponenten van president Obama gebruikten het als banvloek.

De schrijver van de psalm wenst dat zijn vijand spoedig overlijdt, dat 'hij zijn kinderen vaderloos, zijn vrouw als weduwe achterlaat' en 'dat zijn nageslacht voorgoed verdwijnt, hun naam na hun leven wordt uitgewist'. Conservatieve christenen wensten Obama de tekst van vers 8 toe: 'dat zijn dagen geteld zijn, dat een ander zijn ambt overneemt'.


Blog Trouw, 10-04-2012 (Robin de Wever)

kaat.vennekens
11th April 2012, 12:54
Ik sluit me aan bij de uitspraak van de rechter.
Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting. Dit kan natuurlijk verschillen van cultuur tot cultuur. Elke cultuur heeft zijn eigen gewoontes, waarden en normen. Maar dan nog. We leven in 2012, de 21e eeuw. Meegaan met de tijd is tegenwoordig toch 'een must'.

Francesco
15th May 2012, 01:38
Een rotte boom brengt rotte vruchten voort,
terwijl een goede boom goede vruchten voortbrengt.

Vruchten als een wens van liefde en geluk.

Malou
15th May 2012, 11:23
Je kan hier natuurlijk het argument aanhalen van 'vrijheid van meningsuiting', maar ik vind dit toch wel heel erg ver gaan. Bij ons worden er hele processen georganiseerd rond pesten op het werken, cyberpesten, ... Maar hier gaan ze nog een stap verder, en dat mag zomaar in de VS? Er wordt hier aangespoord om deze man zijn leven zuur te maken en eventueel nog verder te gaan, dit zou niet mogen, of het nu met religie te maken heeft of niet.