PDA

Bekijk de volledige versie : Ban Ki-moon: "Deadline geen excuus voor geweld"


Jasper.Deschuyter
7th April 2012, 14:38
Ban Ki-moon: "Deadline geen excuus voor geweld"

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft het Syrische regime scherp veroordeeld. De VN-topman eist dat president Bashar al-Assad alle militaire operaties onmiddellijk stopzet. Volgens oppositiegroepen kwamen gisteren zeker 27 mensen om bij het geweld.

Assad heeft ingestemd met het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan. Dat plan houdt een staakt-het-vuren in vanaf dinsdag 10 april. Ten laatste tegen 12 april moet alle geweld stopgezet zijn. Maar die deadline "is geen excuus om voort te gaan met moorden", zegt Ban Ki-moon nu.

De VN-baas "betreurt de aanval van de Syrische autoriteiten op onschuldige burgers, onder wie vrouwen en kinderen, ondanks de belofte van de regering om op te houden met het gebruik van zware wapens in dichtbevolkte steden".

Volgens de Syrische oppositie is het geweld nog toegenomen in de laatste dagen. Het regime probeert nog snel om het verzet volledig de kop in te drukken, klinkt het. Gisteren vielen er alweer minstens 27 doden, aldus nog de oppositie.

Meer en meer Syriërs steken intussen de grens over met Turkije, waar men de vluchtelingenstroom moeilijk de baas kan en overweegt om de hulp van de VN in te roepen. In totaal zijn al ruim 9.000 mensen omgekomen tijdens de opstand in Syrië.

Momenteel is een VN-team in Damascus om te onderzoeken of er internationale waarnemers gestuurd kunnen worden. Die zouden dan het staakt-het-vuren moeten controleren. Volgens Annan zijn er zo'n 200 tot 250 nodig.

za 07/04/2012 - 07:48
Bron: Deredactie (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Arabisch%2Bprotest/120407_Syrie_BAnKimoon)

Het nutteloze en ongeoorloofde geweld tegen onschuldige burgers in Syrië blijft maar duren ondanks de opgelegde represailles door de VN.

Ik stel me wel vragen bij de deadline die de VN onder leiding van Ban Ki-moon heeft opgelegd aan het Syrische regime. Deze deadline geeft president Bashar al-Assad nog de tijd om de oppositie zo veel mogelijk de kop in te drukken. Waarom Assad niet per direct een ‘staakt-het-vuren’ opleggen?

Het lijkt me niet meer dan normaal dat Assad verantwoordelijk zal worden gesteld voor het schenden van de mensenrechten en het begaan van gruweldaden in zijn land, en dit liever vandaag dan morgen!