PDA

Bekijk de volledige versie : Paniek aan de pomp: Britten in monsterfiles aan tankstations


StijnLauryssens
29th March 2012, 20:57
De stijgende brandstofprijzen lijken nu echt uit de hand te lopen. Terwijl ze ook in ons land recordhoogtes bereikten, loopt het over Het Kanaal pas echt mis. Een dreigende staking van tankwagenbestuurders en een oproep van de regering om te gaan tanken als je meter halfweg staat, ontketende een paniekreactie. In lange files staan Britten aan te schuiven aan tankstations die al droog aan het vallen zijn. Daardoor ontstond een verkeerschaos aan de tankstations, waarna de politie beval om een aantal tankstations te sluiten. Andere tankstations limiteren hun aanbod tot maximum een zevental liter per klant. Het leger is al aan het anticiperen op een staking door soldaten op te leiden om tankwagens te besturen. Dat de situatie heel ernstig is, bewijst het aanbod van onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten om hun strategische reserves op de markt te gooien. Balanceren we op de rand van een nieuwe oliecrisis zoals in de jaren '70 of zal het zo'n vaart niet lopen?

Een dreigende staking van chauffeurs van tankwagens veroorzaakte paniek. © ap.

De Britten stormen zelfs met jerrycans naar tankstations. © ap.
De paniekaankopen begonnen na een stakingsdreiging die niet eens concreet is. De Unite-vakbond had ermee gedreigd om tankwagenbestuurders van de weg te halen na een verhit dispuut over arbeidsomstandigheden en werkzekerheid. Hoewel er geen juiste datum voor de stakingsaanzegging is, vonden enkele ministers van de regering Cameron er niet beter op dan de bevolking te waarschuwen. Ze riepen alle Britten op het zekere voor het onzekere te nemen en te gaan tanken als hun meter halfweg stond.

Jerrycans
In een mum van tijd stonden er ellenlange files aan heel wat tankstations over het hele land. Heel wat Britten trekken met hun wagen en jerrycans naar de tankstations en daar lijkt het wel of er een oorlog op til is. Door die massale rush naar de tankstations vallen er heel wat zonder brandstof. "Sorry, geen diesel tot morgen. Blijf kalm en doe voort", staat er te lezen op een bord aan tankstation in Weymouth (Dorset).

Bron: Hln.be datum: 29 maart 2012

Zo zie je maar hoe belangrijk olie en brandstof wel niet is in onze huidige maatschappij. Dit is een voorbeeld van paniek die ontstaat als brandstof uitgeput raakt, de maatschappij kan er door stilvallen. Wat zal het effect dan zijn als we over 50 jaar geen brandstof mee hebben. Men denkt aan andere alternatieven, maar 50 jaar is niet lang meer, dus kan men ook niet meer te lang denken. Er gaan nog rampen komen lijkt mij, en niet enkel om de brandstof. Ook milieurampen gaan volgen, want alle huidige auto's moeten dan van dag op dag ineens gerecycleerd gaan worden. Als de gehele oliebusiness stilvalt blijven er grote kraters in landschappen, plaatsen die volledig verwoest gaan zijn, pijpleidingen van Rusland naar Europa die er nog liggen zonder doel etc. Maar wie kent de oplossing?