PDA

Bekijk de volledige versie : Di Rupo tikt partijgenote op de vingers


Joëlle.Van.den.Mooter
28th March 2012, 15:41
Di Rupo tikt partijgenote op de vingers

wo 28/03/2012 - 12:30

Premier Elio Di Rupo heeft z'n partijgenote en senatrice Fatiha Saïdi terechtgewezen nadat die had geprotesteerd tegen een uitwijzing van een Marokkaan zonder verblijfsvergunning.

Gisteren raakte bekend dat PS-senatrice Fatiha Saïdi de uitwijzing van een uitgeprocedeerde Marokkaan had verhinderd. De man werd op 15 februari op een vliegtuig gezet naar zijn geboorteland, maar begon daar te roepen. Hij kreeg ook steun van verschillende passagiers. Saïdi, die ook aan boord was, stapte daarop naar de agenten, legitimeerde zich als senatrice en vroeg hen of ze wel zeker waren of de man moest worden uitgewezen. De uitwijzing werd uiteindelijk afgebroken.

Er kwamen heel wat vragen na het incident, maar in een officieel antwoord is de premier erg duidelijk. "Iedereen die niet over een geldige verblijfsvergunning beschikt, moet een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten", zei de premier. "Als een vrijwillige terugkeer onmogelijk is, dan wordt er overgegaan tot een gedwongen uitwijzing." Di Rupo zei ook dat de man een zware jongen was die al tientallen keren was opgepakt voor criminele feiten en die al 20 keer het bevel had gekregen om ons land te verlaten. "Er moet uiterst streng worden opgetreden tegen misdadigers of criminelen die in ons land verblijven en voor wie hier geen plaats is", klinkt het bij de premier.

BRON: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/120328_Dirupo

EIGEN MENING: Allereerst vind ik het niet kunnen dat deze senator zo impulsief reageert. De crimineel zorgt voor veel protest en lawaai op het vliegtuig, dus gelooft ze maar meteen wat hij zegt. Eigen mening is belangrijk en niet altijd blindelings de menigte volgen ook, maar als deze man al 20 keer het bevel heeft gekregen om het land te verlaten, dan mag je er toch van uit gaan dat het nodig is. Ze had zich dus in elk geval beter eerst wat beter geïnformeerd, voordat ze de hele operatie zomaar afbrak. De reactie van de premier kan voor sommigen misschien wat hard overkomen, maar deze is ook nodig. Criminaliteit bestrijden gaat niet met wollen handschoentjes aan en mij lijkt het overduidelijk dat het de crimineel zijn verdiende loon was. Zijn "straf" lijkt mij volledig terecht. Deze man was al meer dan tien jaar illegaal aanwezig in ons land en was al meer dan veertig keer opgepakt voor verschillende (zware) criminele feiten. Deze man zou dan nog langer in ons land mogen verblijven? Dat vind ik niet. Als de mensen die na een legale procedure (meermaals) het land worden uitgewezen, weigeren te vertrekken, dan moeten deze maar met de harde hand de deur worden gewezen.

NicoGuitard
28th March 2012, 16:47
Na 20 x lief vragen om het land te verlaten kun je volgens mij moeilijk praten van ‘ harde ‘ maatregelen. Het feit dat iemand die hier illegaal aanwezig is en regelmatig de wet overtreed nog vrij kan rondlopen, maakt het alleen maar erger. Een kans op een beter leven bieden is een recht, geen plicht. Zou dit een alleenstaand geval zijn of is het dankzij het ingrijpen van Mvr. Saïdi dat een groter probleem eindelijk aan het licht komt?

De NVA stelt voor om een stapje verder te gaan. In plaats van zulke mensen na 10 jaar het land uit te zetten stellen zij voor om hen naar een gesloten instelling te brengen. Misdadigers en uitgeprocedeerde mensen kunnen niet langer kans maken op het Belgisch burgerschap. Hier kunnen ze dan hun repatriëring afwachten met een veel kleinere kans dat ze plots ‘ onvindbaar ‘ zijn.

Het klinkt hard maar volgens mij is dit net menselijker. Mensen die tussen de mazen van het net blijven glippen bouwen hier een leven op, zoals deze man dit hier al tien jaar deed. Het is dan dat een gedwongen repatriëring echt op een drama uitdraait. Problemen die vermeden kunnen worden als we de wet toepassen.